Οι οπτικές ψευδαισθήσεις είναι εξαιρετικά διασκεδαστικές για κάποιους, πολύ εκνευριστικές για κάποιους άλλους. Κι αυτό γιατί παίζουν με το μυαλό σου, μπορεί να σε τρελάνουν αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις ότι ο εγκέφαλός σου υπερέχει. Τι συμβαίνει σε εσάς; Και γιατί αυτή η απίθανη οφθαλμαπάτη έχει τρελάνει το διαδίκτυο.
Πρόκειται για ένα απλό GIF αλλά σημασία εδώ έχουν οι ερωτήσεις. Πως βλέπετε τις δυο κουκίδες; Ταλαντεύονται; Κι αν ναι, πως; Κατακόρυφα ή οριζόντια; Ή μήπως οι κουκίδες περιστρέφονται; Κι αν ναι, πως; Δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα; Στην πραγματικότητα δεν θα μπορέσετε ποτέ να καταλήξετε σε μια σωστή απάντηση.
Για να το λες σωστά: Πράσινα άλογα ή πράσσειν άλογα;
Το GIF ονομάζεται αμφίσημο κουαρτέτο. Το MIT δίνει οδηγίες για το πώς να χειριστείτε την εικόνα ώστε να βγάλετε συμπεράσματα: Επικεντρωθείτε σε αυτήν για 2 λεπτά. Οι κουκίδες θα εμφανιστούν να μετακινούνται κάθετα ή οριζόντια, και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, πιθανότατα θα αλλάξουν αυθόρμητα τις κατευθύνσεις. Τσέκαρέ το:
Δείτε το τώρα σε πιο αργή κίνηση:
Τι βλέπετε; Ποια κίνηση κάνουν οι κουκίδες;
Υπολογίστε! O αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου δείχνει την ηλικία σας!
Μπερδευτήκατε; Γίνεται ακόμα καλύτερο! Στην πραγματικότητα υπάρχει μια μόνο σωστή απάντηση και σας την δίνουμε παρακάτω:
Spoiler Alert
Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι πως υπάρχουν 4 κουκίδες οι οποίες αναβοσβήνουν, παραμένοντας σταθερά στη θέση τους. Η ταχύτητα με την οποία αναβοσβήνουν οι κουκίδες είναι εκείνη που κάνει τον εγκέφαλό σας να βλέπει διαφορετικές μορφές κίνησης. Μόνο όσοι έχουν αυξημένη αντιληπτική ικανότητα, κατανοούν εξαρχής τον πραγματικό τρόπο κίνησης. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία υψηλής αντιληπτικής ικανότητας δεν ξεπερνούν το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Λοιπόν; Πόσο αυξημένη αντιληπτική ικανότητα έχετε εσείς τελικά;