Του Δημήτρη Γιαγτζόγλου
Πασαλιμάνι. Από τα μέρη του Πειραιά που πάντα επιστρέφω. Οι πρώτες κοπάνες από το σχολείο, τα πρώτα ραντεβουδάκια, οι βόλτες. Πόσα χρόνια πίσω. Κάθε φορά που περπατάω στις γωνιές του, όλο και από κάπου πετιέται μια εικόνα του τότε.
Ένα βραδάκι μέσα στην εβδομάδα ήμουν καλεσμένος σε έναν χώρο που αγαπάω πολύ τα τελευταία χρόνια. Στο Belle Amie. Κάποτε τραγουδούσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης για το «ουζερί του Μπελαμή». Το νεοκλασικό κτήριο, με την αισθητική του πάλαι ποτέ αστικού καφενείου, με την περατζάδα ακριβώς μπροστά του στην Αγγέλου Μεταξά 11 και Βούλγαρη, στην Πλατεία Κανάρη. Δεσπόζει αυτός ο χώρος με την κοσμοπολίτικη αύρα και το vintage χρώμα. Μιλάμε για ιστορία, όχι αστεία. Στολίδι του Πειραιά σε προδιαθέτει από μόνο του να το επισκεφθείς και να το ζήσεις.
Ένας όμορφος γευστικός προορισμός, στον οποίο μπορείς να ξεκινήσεις την μέρα σου με το καφεδάκι σου και να συνεχίσεις με ξεχωριστές γευστικές προτάσεις, δια χειρός του chef MarkoRossi. Ο ίδιος και η ομάδα του αναζητούν κάθε μέρα τις ελληνικές γεύσεις που ξεχωρίζουν σε κάθε γωνιά του τόπου μας, χρησιμοποιώντας τα πιο αγνά υλικά.
Ο Marko έχει μια ενδιαφέρουσα πορεία. «Από τα 15-16 βρίσκομαι στον χώρο της γαστρονομίας. Από παιδί, μου άρεσε πάρα πολύ το φαγητό, γενικά στην οικογένεια δεν είχαμε κάποιον επαγγελματία μάγειρα. Το φαγητό το έφτιαχναν η μητέρα μου και η γιαγιά μου. Και επειδή ήμουν πολύ λιχούδης έκανα την ανάγκη μου επάγγελμα».
Θυμάται «άνοιγα την κατσαρόλα και έπεφτα μέσα. Είχα άποψη. Γιατί το έκανες έτσι και δεν το έκανες αλλιώς γιατί έβαλες αυτό και δεν έβαλες το άλλο, ανέβαινα στην καρέκλα για να παρατηρώ πως μαγείρευαν».
Γέννημα θρέμμα πειραιώτης. Η μητέρα του από την Αντίπαρο και ο πατέρας του με καταγωγή από την Σύρο, καθολικός και για αυτό έχει αυτό το όνομα. «Τα καλοκαίρια πάντα τα περνούσα στην Αντίπαρο. Έβγαζα τα παπούτσια και όλο το καλοκαίρι ήμουν ξυπόλητος. Το σπίτι της γιαγιάς μονίμως ανοιχτό. Τάιζε πάρα πολύ κόσμο. Δύο τρία φαγητά κάθε μέρα. Μου έχει μείνει για πάντα αυτή η εικόνα και η μνήμη. Το συναίσθημα, η αγάπη στην πρώτη ύλη και η προετοιμασία του φαγητού. Δεν μας ξεπέταγε. Μαγείρευε πάντα με φροντίδα».
Αν και πειραιώτης δεν είχε δουλέψει ποτέ στον Πειραιά. Έλλειψε πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Μ. Βρετανία, Νέα Υόρκη, σπουδές στην Ελβετία και φανατικός του γαστρονομικού τουρισμού. Από τον Σεπτέμβριο του 2018, υπογράφει το menu στο Belle Amie. «Αυτό που ήθελα να βγάλω σε αυτό τον υπέροχο χώρο ήταν η αίσθηση ότι κάθε μέρα είναι Κυριακή. Το οικογενειακό τραπέζι. Η καλή πρώτη ύλη, ελληνικά προϊόντα και να βγάλω αυτή την αγάπη για το φαγητό».
Μερικές από τις γεύσεις που με ξετρέλαναν; Κοπανιστή Τήνου με αποξηραμένα σύκα πετιμέζι και σουσάμι. Μεζές για τσίπουρο. Ταραμοσαλάτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά του με άνηθο. Δίπλα τηγανιτό ψαράκι. Ότι έχει να του προτείνει ο ψαράς κάθε μέρα. Παντζάρια σκορδαλιά. Και πολλά μυστικά. Τα βράζει τα καπνίζει και μετά τα βάζει στην σχάρα. Τα σερβίρει με δυόσμο και ξύδι μπαλσάμικο και σκορδαλιά από καρύδι. Μελιτζανοσαλάτα ιμάμ. Φτιάχνει το ιμάμ μπαϊλντί και το κάνει μελιτζανοσαλάτα. Μπεκρί μεζέ. Μέσα σε ζυμαράκι, τυρί Σαν Μιχάλη από την Σύρο και μπουκιές από χοιρινό με ελαιόλαδο και δεντρολίβανο από πάνω.
Τώρα το καλοκαίρι η αυλή θα σας μαγέψει. Τον χειμώνα, άλλη διάθεση, κοσμοπολίτικη μέσα. Αξίζει.
Belle Amie Πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι.