Όπως πολύ καλά γνωρίζετε πρόκειται για δυο από τα πιο γνωστά σε όλους μας αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρμακα. Φυσικά όσα πρόκειται να σας παρουσιάσουμε δεν αφορούν στα ίδια τα σκευάσματα αλλά στις δραστικές ουσίες που αυτά περιέχουν. Με άλλα λόγια την παρακεταμόλη (δραστική ουσία του depon αλλά και του panadol ή του apotel) και του σαλικυλικού οξέως (δραστική ουσία της ασπριρίνης).
Από τι κινδυνεύετε όταν φοράτε τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι
Αυτές οι δυο δραστικές ουσίες λοιπόν, όταν ληφθούν από έναν ασθενή σε εμπύρετη κατάσταση, καταφέρνουν να φέρουν την θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα –να ρίξουν δηλαδή τον πυρετό- σε περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά. Τι θα συμβεί όμως αν πάρετε και τα δυο φάρμακα ταυτόχρονα. Ο πυρετός θα πέσει σε 5 μόλις λεπτά!!
Μυστικό μακροβιότητας: Η διατροφή της Βασίλισσας Ελισάβετ
Προσοχή όμως!! Αυτό είναι αποτέλεσμα ιατρικών ερευνών το οποίο, ωστόσο, δεν είναι προς χρήση των ασθενών. Άλλωστε δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με περιττά φάρμακα, όταν και τα δυο σκευάσματα, μπορούν από μόνα τους να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στον οργανισμό σας. ΜΗΝ δοκιμάσετε μόνοι σας να κάνετε χρήση αυτής της πληροφορίας, χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Έλλειψη σιδήρου και καρδιακή ανεπάρκεια
Στο πλαίσιο πάντως των σχετικών ερευνών έχει βρεθεί ότι η συνέργεια κάποιων φαρμάκων μπορεί είτε να πολλαπλασιάσει την δράση κάποιων σκευασμάτων όπως είδαμε παραπάνω, είτε να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς. Επί παραδείγματι, ένας υπερτασικός ασθενής, με συνδυασμό αντι- υπερτασικών φαρμάκων και διουρητικών μπορεί να ρίξει την αρτηριακή του πίεση σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.
Πως να διώξετε την νικοτίνη από τον οργανισμό σας
Συμπέρασμα όλων αυτών είναι πως για κάθε συνδυασμό φαρμάκων που λαμβάνει ένας ασθενής πρέπει να ενημερώνει τον γιατρό του, καθώς η συνέργεια των σκευασμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη!