Οι ακραίες συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένα να πετούν τα πληρώματα των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού έκανε το Πολεμικό Ναυτικό να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την διάσωση των πληρωμάτων των ελικοπτέρων του, που ελάχιστα είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.
Γράφει ο Κώστας Αττίας
Το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε αρχικά για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και των πληρωμάτων των ελικοπτέρων του τα οποία επιχειρούν συχνά σε δύσκολες συνθήκες (ακραίες ταχύτητες ανέμων-θαλασσοταραχή) προσγειώσεις σε φρεγάτες σήμερα απευθύνεται σε ιπταμένους και εκτός Π.Ν. εξασφαλίζοντας τους πως με το πέρας της εκπαίδευσης ο εκπαιδευόμενος γνωρίζει αν απαιτηθεί τη διαδικασία της προετοιμασίας για προσθαλάσσωση, να εκτελεί στην συνέχεια διαφυγή με ή χωρίς τη χρήση αναπνευστικής συσκευής, να χρησιμοποιεί το σωστικό εξοπλισμό και τη διαδικασία περισυλλογής.
Στην πρακτική εκπαίδευση οι συμμετέχονες μαθαίνουν πως να έχουν υποβρύχια πορεία με τη χρήση αναπνευστικής συσκευής, πως να ενεργοποιήσουν τα σωσίβια τους σε βάθος 4 μέτρων και πως να διαφύγουν από ανατρεπόμενο κάθισμα με χρήση αναπνευστικής συσκευής.
Στην θεωρητική εκπαίδευση που προηγείται παραδίδονται σεμινάρια για να αποκτήσουν οι μαθητές την ικανότητα της διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με ή χωρίς τη χρήση αναπνευστικής συσκευής HEED (HELICOPTER EMERGENCY EGRESS DEVICE) .
Οι φωτογραφίες από την Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στον Μαραθώνα όπου και γίνεται η εν λόγω εκπαίδευση είναι εντυπωσιακές.