Έρευνα θα διεξαχθεί στην Αυστραλία για τις μαζικές σφαγές χιλιάδων αλόγων κούρσας που είχαν αποσυρθεί, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για το θέμα και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Η σφαγή αλόγων κούρσας δεν είναι παράνομη στην Αυστραλία, όμως έπειτα από έρευνα που διήρκησε δύο χρόνια το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα στο οποίο ανέφερε ότι η πρακτική αυτή είναι πολύ πιο διαδεδομένη από όσο πιστευόταν.
Σύμφωνα με το ABC, το κρέας των αλόγων αυτών εξάγεται στο εξωτερικό, κυρίως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την Ιαπωνία και τη Ρωσία, για να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τροφής ζώων συντροφιάς, αλλά και για κατανάλωση από ανθρώπους.
Εικόνες που κατέγραψε κρυφή κάμερα δείχνουν τους εργαζόμενους σε σφαγείο βόρεια του Μπρέσμπεϊν, πρωτεύουσα του Κουίνσλαντ, να χτυπούν τα ζώα, κάτι που ώθησε την πρωθυπουργό της πολιτείας Αναστέιζια Παλατσούκ να ξεκινήσει «έκτακτη» έρευνα για την τύχη των ζώων αυτών.
«Οι εικόνες ήταν απολύτως σοκαριστικές και φρικτές», δήλωσε η ίδια στο κοινοβούλιο του Κουίνσλαντ.
«Θέλω να βεβαιωθώ ότι δεν θα παραβλέψουμε καμία λεπτομέρεια και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα αυτά», τόνισε.
Ο τομέας των ιπποδρομιών ανακοίνωσε ότι λιγότερο από το 1% των αλόγων που αποσύρονται καταλήγουν στα σφαγεία. Κάποιες πολιτείες, όπως η Νέα Νότια Ουαλία, επιβάλουν με νόμο ότι πρέπει να προσφέρεται μια άλλη ζωή για τα ζώα που δεν μπορούν πλέον να τρέξουν σε αγώνες.
Περίπου 4.000 άλογα «εξαφανίζονται» κάθε χρόνο, σύμφωνα με το ABC.