3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομιλούντα κτίρια: Πως 250 φοιτητές τους έδωσαν φωνή

Σκεφτείτε λίγο: Αν καθένα από τα κτίρια γύρω μας μπορούσε να μιλήσει πόσες ιστορίες θα είχε να πει; Από το μικρό διαμέρισμα του γείτονα, το ερειπωμένο σπιτάκι κάποιου ορεινού χωριού μέχρι τα νοσοκομεία, τα θέατρα και τα σχολεία των μεγαλουπόλεων. Ιστορίες ανθρώπινες, πιο αληθινές και πιο γνήσιες από κάθε αφήγηση που έχεις ακούσει μέχρι σήμερα. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Περισσότεροι από 250 μεταπτυχιακοί φοιτητές του διαπανεπιστημιακού προγράμματος «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ένωσαν τις πένες τους και γέμισαν τις σελίδες του βιβλίου των εκδόσεων Κέδρος που φέρει τον τίτλο «Κι αν τα κτίρια μιλούσαν…».

Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στις ιστορίες των κτιρίων, ν’ αφουγκραστεί την ανθρώπινη φωνή που στέριωσε με τα χρόνια μέσα στους τοίχους και τα θεμέλια. Μια αναγνωστική εμπειρία μοναδική, ένα βιβλίο πλασμένο σελίδα τη σελίδα με μεράκι κι ατόφια αγάπη για τη συγγραφή, την έκφραση και τη δημιουργικότητα. Ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο.

Έχει αξία να δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτό το βιβλίο γιατί, πέρα από το ίδιο το περιεχόμενό του, αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη πως τα όνειρα -όπως και τα ταξίδια- είναι πάντοτε πιο τολμηρά και πιο μεγάλα όταν τα μοιράζεσαι. Διακόσιοι πενήντα άνθρωποι δημιούργησαν, συντονίστηκαν και κατάφεραν να φτιάξουν αυτόν τον μικρό αναγνωστικό θησαυρό. Η συντονίστρια του έργου –επίσης φοιτήτρια- Γιώτα Κοτσαύτη δούλεψε ακούραστα και πέτυχε εκείνο που φάνταζε ακατόρθωτο.

Η βραβευμένη με το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο ποίησης και Σοφία Κολοτούρου ανοίγει το βιβλίο και εισάγει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο τόσο ίδιο μα και τόσο διαφορετικό. Σε έναν κόσμο όπου οι τοίχοι έχουν τη δική τους ιστορία και τολμούν να την αφηγηθούν.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς.