Τον δρόμο της δικαιοσύνης αναμένεται να πάρει υπόθεση ξυλοδαρμού σε βάρος ενός παιδιού με σύνδρομο Down, το οποίο νοσηλευόταν στο ίδρυμα του “Αγίου Ανδρέα” στη Ρόδο.
Όπως αναφέρει το rodiaki.gr, ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κος Γιάννης Μαρίνος, αναμένεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου ολόκληρο τον φάκελο με τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει αναφορικά με την υπόθεση αυτή, ζητώντας από τη δικαιοσύνη να κινηθεί άμεσα σε βάρος του υπαλλήλου που χειροδίκησε σε βάρος του παιδιού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες και με όσα αποκαλύπτει σήμερα η “ΡΟΔΙΑΚΗ”, όλα ξεκίνησαν στο τέλος του περασμένου Αυγούστου. Στις 24 του μήνα συγκεκριμένα, υπάλληλος που υπηρετεί στο ίδρυμα του “Αγίου Ανδρέα” επιβλέποντας τα παιδιά αυτά, κατηγορείται ότι χειροδίκησε βίαια σε βάρος παιδιού με σύνδρομο Down! Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι βρίσκονταν σε άμυνα και ότι δεν είχε άλλο τρόπο να αμυνθεί.
Η αναφορά πάντως που υπεβλήθη, οι μαρτυρίες που υπάρχουν και το φωτογραφικό υλικό που θα παραδοθεί στον Εισαγγελέα, σοκάρουν.
Αναφέρεται συγκεκριμένα στην παραπομπή του υπαλλήλου προς το πειθαρχικό συμβούλιο:
«Την 24.08.2019 κατά την υπηρεσία σας συμπεριφερθήκατε ανάρμοστα και απαράδεκτα στο περιθαλπόμενο παιδί που δεν συνάδει με τα υπαλληλικά σας καθήκοντα, τη δημοσιοϋπαλληλική δεοντολογία και την ιδιότητά σας.
1. Η συμπεριφορά σας ανάγεται όχι μόνο σε λεκτικό, αλλά χειροδικώντας με βίαιο και σκαιώδη προπηλακισμό του παιδιού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του από εσάς τον ίδιο κατά τη διαχείριση της περίθαλψής του κατά τη βάρδια σας την 24/08/2019, με αποτέλεσμα το παιδί, όντας κακοποιημένο να μην θέλει τη συνεργασία των άλλων συναδέλφων σας, οι οποίοι με πολύ κόπο και πειθώ, όπως αρμόζει, κατάφεραν να τον συνεφέρουν και να συνέλθει ο παθών από το σοκ.
2. Συμπεριφερθήκατε με αμέλεια μη εκπληρώνοντας ορθά το υπηρεσιακό σας καθήκον».
Γιάννης Μαρίνος: Θέλω να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου
Στην τοποθέτησή του, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στη Ρόδο, ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, επισήμανε συγκεκριμένα για το θέμα αυτό:
«Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου υπαλλήλου είναι αχαρακτήριστη. Δεν με νοιάζει αν υπήρξε στο παρελθόν καλός υπάλληλος ή όχι, όπως λέτε κάποιοι. Δεν με νοιάζει καθόλου, αν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό ή όχι. Γνώμη είναι ότι δεν ήταν.
Εδώ είμαστε για να προστατεύουμε τα παιδιά και όχι για να τα κακοποιούμε. Κι εδώ όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες, τις αναφορές και την ίδια του την ομολογία, έχουμε να κάνουμε με κακοποίηση του παιδιού. Θεωρώ μάλιστα ότι αν δεν ήταν οι εργαζόμενοι του προγράμματος του ΟΑΕΔ να μας το αναφέρουν, δεν θα γνωρίζαμε τίποτε.
Θυμάμαι πολύ καλά λοιπόν ότι στις 26 Αυγούστου το μεσημέρι, περί τις 13.00, δέχθηκα τηλεφώνημα από την υπάλληλό μας, η οποία κλαίγοντας με ενημέρωσε για όσα είχαν συμβεί. Από όσο γνωρίζω κατόπιν ενημέρωσε και τον Αντιπρόεδρο κο Κασάπη. Της είπα ότι για να μπορέσουν να κινηθούν οι διαδικασίες πρέπει να μου γίνουν έγγραφες αναφορές και συμφώνησε να το κάνει.
Στο μεταξύ το παιδί εκείνη την ώρα (13.00) βρισκόταν ήδη στο αεροδρόμιο για να φύγει (14.00) για την κατασκήνωση που στείλαμε τα παιδιά, ενώ το βράδυ θα έφευγα κι εγώ ως συνοδός, με τα παιδιά του Παραρτήματος Προστασίας του Παιδιού, στην ετήσια εκδρομή τους.
Το λέω αυτό για να τονίσω, ότι εκείνη την ώρα, ήταν αδύνατο να στείλουμε το παιδί σε ιατροδικαστή, αφού σε μια ώρα πετούσε για την κατασκήνωση, επιπλέον είναι γνωστό σε όλους σας, ότι αμέσως μετά την κατασκήνωση το παιδί θα άλλαζε δομή και θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη όπου έγινε δεκτός. Δεν νομίζω όμως ότι χρειάζεται καν ιατροδικαστής.
Οι φωτογραφίες τα λένε όλα. Κατόπιν ήλθε στο γραφείο μου ο υπάλληλος και παρουσία του κ. Κυρίτση και του κ. Κασάπη, παραδέχτηκε τα πάντα, λέγοντας όμως ότι βρισκόταν σε άμυνα, γεγονός φυσικά που κανείς μας δεν αποδέχθηκε. Του είπα ότι δεν θέλω να ακούσω τίποτε άλλο και ενώπιόν του, είπα στον κύριο Κυρίτση να ξεκινήσει αμέσως η πειθαρχική διαδικασία.
Ο υπάλληλος μου είπε ότι παραιτείται και του απάντησα ότι εγώ δεν εκβιάζομαι, ούτε απειλούμαι και μπορεί να πράξει ό,τι θέλει και ότι η υπηρεσία δεν έχει ανάγκη τέτοιων υπαλλήλων. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν ήξερα βέβαια ότι ο κώδικας απαγορεύει την παραίτηση αν έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία, όπως μου είπε κατόπιν ο κ. Κυρίτσης. Αμέσως μετά ο υπάλληλος μετέβη στο πρωτόκολλο και συνέταξε έγγραφο παραίτησης.
Θεωρώ ότι οποιαδήποτε ποινή και να του επιβάλλουμε εμείς, θα είναι μικρή. Δεν συμφωνώ με κάτι τέτοιο. Προτείνω, λοιπόν, αφενός να παραπεμφθεί ο εργαζόμενος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το ερώτημα της απόλυσης και αφετέρου να σταλεί όλος ο φάκελος στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, καθότι θεωρώ ότι εδώ συνέβησαν αξιόποινες πράξεις για τις οποίες πρέπει όμως να επιληφθεί η Δικαιοσύνη και να κρίνει τα δέοντα. Ακόμα όμως κι αν αυτό δεν υπερψηφιστεί, εγώ θα στείλω τον φάκελο στον Εισαγγελέα, ως έχω εκ θέσεως το δικαίωμα, για να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, απέναντι στο παιδί.
Στην πρόταση του Προέδρου συναίνεσε ο κ. Κασάπης καθ’ ολοκληρία».