«Όλα εδώ πληρώνονται»: με τη φράση αυτή άρχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί ασύλου, λίγα λεπτά μετά το τέλος της τοποθέτησης του Κ. Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας στον πρωθυπουργό τη στάση της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση.
Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι «έχω την αίσθηση ότι σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα όπως το προσφυγικό βρίσκεστε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στη ρητορική που αναπτύσσατε κι εσείς προεκλογικά κι από την άλλη στη σοβαρότητα του προβλήματος το οποίο πρέπει να διαχειριστείτε» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «είπατε συνειδητά ψέμματα ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι «υποσχεθήκατε ότι την επόμενη των εκλογών οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα σταματήσουν να έρχονται. Και αυτή τη στιγμή έχουν τριπλασιαστεί οι ροές. Δεν ευθύνεστε εσείς γι’αυτό, αλλά κοιτάξτε μια ειρωνεία της τύχης» και συνεχίζοντας την επίθεσή του στη ΝΔ ανέφερε ότι «ανακαλύψατε τώρα ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι γεωπολιτιικό πρόβλημα. […] Δείξατε πόσο ανέτοιμοι είσασταν να αντιμετωπίσετε μια υπαρκτή κρίση. Ενα διεθνές πρόβλημα που σκάει στη χώρα μας. Στο μόνο ζήτημα που δεν σας τα αφήσαμε έτοιμα, τα κάνατε θάλασσα».
«Τι κάνατε από τον Ιούλη και μετά; Την πρώτη μέρα αποφασίσατε να καταργήσετε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να το περάσετε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Διώξατε ανθρώπους που έχουν διαχειριστεί κρίσεις προφανώς επειδή δεν ήταν κοντά στις απόψεις σας», είπε ο κ. Τσίπρας. προσθέτοντας ότι «από 5.600 που είχε η Μόρια από όταν αναλάβατε τώρα μετράει 15.000 ανθρώπους. Στη Σύμη δεν είχαν παραμείνει αιτούντες άσυλο 24 ώρες στα προηγούμενα χρόνια». Μάλιστα, σε άκρως ειρωνικό τόνο, επισήμανε ότι «βγήκε ο δήμαρχος της Σύμης και πρόλαβε να πει ότι δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, όσα χρόνια είναι δήμαρχος. Δεν τον έχω ξαναδεί βέβαια στα κανάλια, αλλά θα τον επισκεφθώ με την πρώτη ευκαιρία».
Μητσοτάκης: Η λύση δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας
Με τη φράση: «Δεν είμαι εδώ για να κρυφτώ πίσω από τις αδυναμίες άλλων. Το μεταναστευτικό είναι εδώ απέναντί μας και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Και θα το αντιμετωπίσουμε παρά τις ανεπάρκειες ακόμα και ισχυρών οργανισμών» ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους στόχους της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το άσυλο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πριν από ένα μήνα είχα μιλήσει για το θέμα που συζητάμε και σήμερα το σ/ν που θα γίνει νόμος του κράτους, ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού» και σημείωσε ότι «ήταν οι ελλείψεις και οι αντιφάσεις στον τομέα αυτό που επέτρεπαν λάθη, καθυστερήσεις και συχνά εικόνες χάους. […] Από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές στην Τουρκία, ενώ εκκρεμούν 70.000 αιτήσεις».
Παράλληλα, προσέθεσε ότι «ένα τέτοιο πρόβλημα πιο εύκολα αντιμετωπίζεται στη γέννησή του» και ξεκαθάρισε ότι «όσοι θα ζητούν άσυλο αλλά θα προσβάλλουν την χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας». Επίσης, ανακοίνωσε ότι «πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα από τα οποία, δυστυχώς, μόλις 1.200, έχουν σήμερα, τη στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής».
Τόνισε, δε, ότι «ο νόμος για το άσυλο εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο αλλά επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα μας. Αυτοί θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους και θα χάσουν τα λεφτά που έδωσαν».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η λύση δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας και να τους υποδεχθούμε όλους. Κάτι τέτοιο θα καταδίκαζε και τους ίδιους στη διάψευση του ονείρου, αλλά θα καταδίκαζε και τους Ελληνες» και σημείωσε ότι «η πατρίδα μας ξέρει καλά από προσφυγιά γι’αυτό θα δώσει καταφύγιο σε όσους κινδυνεύουν, αλλά αυτό θα γίνει με κανόνες συντεταγμένα και δομημένα».
Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πτυχή του ζητήματος, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «υποδέχομαι εξαιρετικά θετικά τη νέα κινητικότητα που προκαλεί η πρόσφατη γερμανική πρωτοβουλία για μια επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. […] Σημαντικό η Ευρώπη να αποκτήσει κοινή πολιτική ασύλου» και πρόσθεσε ότι «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν γίνεται να υπάρχει à la carte».
Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή θα υπάρχει μόνο στα λόγια και στα συνθήματα κι αυτό δεν είναι δικό μου είναι λόγια της Χάνα Άρεντ».