GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Το νερό από το καζανάκι της τουαλέτας τρέχει ανάποδα στο νότιο ημισφαίριο;

Αληθεύει ότι οι τουαλέτες ξεπλένουν σε αντίθετες κατευθύνσεις στα αντίθετα ημισφαίρια; Οποιοσδήποτε διασχίζει συχνά τον Ισημερινό μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν συμβαίνει αυτό. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι υπάρχει ένα πραγματικό φυσικό φαινόμενο που τροφοδοτεί αυτήν την παρανόηση. Ονομάζεται φαινόμενο Coriolis.

Το φαινόμενο Coriolis κάνει άνεμο, νερό και σχεδόν κάθε άλλη ελεύθερη κίνηση καμπυλωτή συμμετρική με την περιστροφή της γης στον άξονά της. Οι δύο βασικές έννοιες που εμπλέκονται εδώ  είναι η σφαιρική γεωμετρία της Γης και ο Πρώτος Νόμος του Νεύτωνα.

Η Γη έχει περίπου 24.000 μίλια περίμετρο στον Ισημερινό και κάνει μια πλήρη περιστροφή μία φορά την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που στέκεται στον Ισημερινό κινείται περίπου 1.000 μίλια ανά ώρα πιο γρήγορα από κάποιον που στέκεται στον Βόρειο Πόλο.

Τώρα συγκρίνετε τους δύο αυτούς ανθρώπους με κάποιον που στέκεται ακόμα στον 45ο βόρειο παράλληλο, στα σύνορα μεταξύ Ουαόμινγκ και Μοντάνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα. Εκεί, το έδαφος κινείται περίπου στα 750 μίλια ανά ώρα σε σχέση με τον Ισημερινό και τον Βόρειο Πόλο.

Ο Πρώτος Νόμος του Νεύτωνα δηλώνει ότι τα αντικείμενα σε κίνηση τείνουν να παραμένουν σε κίνηση. Αυτό σημαίνει ότι εάν βρεθήκατε στο Μπίλινγκς της Μοντάνα και ρίξατε μια μπάλα του μπέιζμπολ με τόση δύναμη ώστε να φτάσει στο Κίτο του Εκουαδόρ, θα χάνατε τον στόχο σας, επειδή το Κίτο περιστράφηκε κατά μήκος του άξονα της Γης γρηγορότερα από ότι το Μπίλντινς της Μοντάνα.

Τώρα, φανταστείτε τη διαφορά ταχύτητας στο έδαφος κάτω από το βορειότερο άκρο ενός τυφώνα και τη νοτιότερη άκρη του. Οι τυφώνες μπορούν να έχουν διάμετρο αρκετών εκατοντάδων μιλίων.

Οι τυφώνες περιστρέφονται αριστερόστροφα στο βόρειο ημισφαίριο και δεξιόστροφα στο νότιο ημισφαίριο λόγω του τεράστιου μεγέθους τους. Με διαμέτρους των εκατό μιλίων υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ταχύτητα εδάφους μεταξύ των βόρειων και νοτιότερων άκρων του συστήματος καταιγίδων.

Προκειμένου οι δυνάμεις Coriolis να είναι αισθητές, τα συστήματα που επηρεάζουν πρέπει να είναι πολύ μεγάλα. Η επίδρασή της στα μικρά συστήματα υγρών,  όπως οι …τουαλέτες, είναι τόσο μικρή ώστε να είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμη.

Αποδεικνύεται ότι το φαινόμενο Coriolis έχει επίπτωση στο καζανάκι της τουαλέτας, αλλά σε τόσο μικρό βαθμό που η παρατήρηση αυτή απαιτεί την άρνηση κάθε άλλης δύναμης η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να δράσει στο νερό.

Το 1962, ένας εμπειρογνώμονας μηχανικής υγρών του πανεπιστημίου MIT, ο Ascher Shapiro, πραγματοποίησε ένα πείραμα για να παρατηρήσει το αποτέλεσμα του φαινομένου Coriolis σε ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο νερό. Έπρεπε να ελέγξει προσεκτικά τις συνθήκες του πειράματος και ακόμη και να αντισταθμίσει τη μικροσκοπική δύναμη της αντίστασης του αέρα, προκειμένου να παρατηρήσει μια μικρή κίνηση αριστερόστροφα καθώς εξαντλείται το νερό.

Μια ομάδα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας πραγματοποίησε αργότερα το ίδιο πείραμα και απέδειξε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι ότι η κατεύθυνση του νερού μιας τουαλέτας έχει να κάνει περισσότερο με το σχήμα της και την αδράνεια του εισερχόμενου νερού και όχι με την περιστροφή της Γης. Άλλος ένας μύθος κατέρρευσε!