ΔΙΕΘΝΗ

Δικαίωση με μεγάλη καθυστέρηση! Έμειναν 36 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν έκαναν – Η στιγμή της αποφυλάκισής τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκινημένοι, δικαιωμένοι, αλλά και απογοητευμένοι για τα χρόνια που έχασαν τρεις Αφροαμερικανοί, που εξέτισαν ποινή 36 ετών για έναν φόνο που δεν έκαναν, αθωώθηκαν και είναι πλέον ελεύθεροι.

Δικαστήριο της Βαλτιμόρης, βόρεια της Ουάσινγκτον, έκρινε τον Άλφρεντ Τσέστνατ, τον Άντριου Στιούαρτ και τον Ράνσομ Ουάτκινς αθώους για τον φόνο του ΝτεΒίτ Ντουκέ, ενός αγοριού 14 ετών που δολοφονήθηκε το 1983 στο σχολείο του κατά τη διάρκεια μίας απόπειρας να του κλέψουν το μπουφάν του.


«Νιώθουμε ταπεινωμένοι, δεν είμαστε οργισμένοι», δήλωσε ο Ράνσομ Ουάτκινς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «Όμως αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί και κάποιος πρέπει να πληρώσει», πρόσθεσε.
Η εισαγγελέας της Βαλτιμόρης δεσμεύθηκε ότι οι τρεις θα λάβουν αποζημίωση. «Η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί νίκη, είναι μια τραγωδία καθώς τους κλέψαμε 36 χρόνια», πρόσθεσε η Μέριλιν Μόσμπι, ζητώντας συγγνώμη για τα λάθη που διέπραξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες.

Ο φόνος του ΝτεΒίτ Ντουκέ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις την εποχή εκείνη, καθώς τα βίαια επεισόδια στα σχολεία τότε ήταν σπάνια.
Υπό πίεση οι ερευνητές στράφηκαν προς τρεις πρώην μαθητές του σχολείου: τον Τσέστνατ, τον Στιούαρτ και τον Ουάτκινς, τρεις νεαρούς μαύρους ηλικίας 16 και 17 ετών, διότι τους είχαν δει στο σημείο του συμβάντος λίγη ώρα πριν από την επίθεση κι επειδή ένας εξ αυτών είχε ένα μπουφάν ίδιο με αυτό που εκλάπη από το θύμα.
Η μητέρα του κατηγορούμενου έδειξε στο δικαστήριο την απόδειξη αγοράς του μπουφάν, ενώ αυτόπτες μάρτυρες του φόνου δήλωσαν ότι δεν τον αναγνωρίζουν.


Όμως η αστυνομία επέμεινε στη διάρκεια της δίκης, με τέσσερις μάρτυρες να διαβεβαιώνουν ότι οι τρεις νεαροί είναι οι δράστες του φόνου.
Τελικά, το σώμα των ενόρκων τους καταδίκασε σε ισόβια έπειτα από μόλις τρεις ώρες διαβουλεύσεων.


Όμως οι τέσσερις μάρτυρες έκαναν πίσω αργότερα, εξηγώντας ότι υπέστησαν πιέσεις από την αστυνομία, αναφέρει το Mid-Atlantic Innocence Project (MAIP), μια ένωση που μάχεται κατά των δικαστικών λαθών και συνέβαλε στο να ανοίξει και πάλι η υπόθεση.
Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ταυτοποίησαν έναν άλλον άνδρα, ο οποίος πλέον θεωρείται ύποπτος για τον φόνο.