ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία «εκβιάζει» και το ΝΑΤΟ

Η αγορά των S-400 από τον χαρακτηρισμένο, δια στόματος και του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ως υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της Συμμαχίας, τη Ρωσία, η εισβολή στο έδαφος

της Συρίας και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές των Κούρδων και των χριστιανών, η κόντρα με τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο δεν αποτελούσαν αποσπασματικές ενέργειες του «Σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αποδεικνύεται ότι εντάσσονται στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου, ο τελικός στόχος του οποίου δεν έχει αποσαφηνιστεί. Μετά από όσα αναφέραμε παραπάνω, καλά πληροφορημένη πηγή μέσα από το ΝΑΤΟ, την οποία επικαλείται το διεθνές πρακτορείο Reuters, αποκάλυψε ότι στη χθεσινή σύσκεψη των «29» για τον προϋπολογισμό της Συμμαχίας και το σχέδιο άμυνας στην Ευρώπη έναντι της Ρωσίας, η Άγκυρα δεν αρκέστηκε απλώς να τηρήσει μία ουδέτερη στάση, αλλά αρνήθηκε να στηρίξει το σχέδιο ενίσχυσης της ΝΑΤΟϊκής γραμμής άμυνας στην Πολωνία και στη Βαλτική.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, μέσω του πρακτορείου Reuters, η Τουρκία έθεσε ως όρο, προκειμένου να εξετάσει το σχέδιο άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, έναντι της ρωσικής απειλής, όπως χαρακτηρίζεται από την ηγεσία της Συμμαχίας, να υπάρξει στήριξη των σχεδίων της για τις επιχειρήσεις στη Συρία. Η τουρκική αποστολή φέρεται να δήλωσε τη θέση της, λέγοντας πως εφόσον δεν έχει τη στήριξη στην επιχείρηση εκκαθάρισης των κουρδικών περιοχών στη Συρία, η ίδια δεν πρόκειται να στηρίξει το σχέδιο άμυνας για την Πολωνία και τη Βαλτική. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα «εκβιάζει» και το ΝΑΤΟ, ζητώντας τη συνδρομή και την επίσημη αναγνώριση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της κατά των Κούρδων στη Συρία και ενδεχομένως -σε μία δεύτερη φάση- στο Ιράκ.

Η Τουρκία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αναμωρίσει και κατονομάσει τον κουρδικό στρατό και τις οργανώσεις ως «τρομοκρατικές» και να λάβει στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους της, στην επιχείρηση στη Συρία.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκε μία πρόταση των μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να διενεργηθεί μελέτη για τη συμμαχική άμυνα των συνόρων της Τουρκίας, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα τον όρο «απειλή» από την Ανατολή και ως «στρατό απειλής» για τους Κούρδους. Στην πορεία των συζητήσεων, όμως, αρχικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και ακολούθως και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, απέρριψαν την ιδέα.

Στο σημείο αυτό, η τουρκική αποστολή αντέδρασε, δηλώνοντας πως «εφόσον η Συμμαχία δεν στηρίζει το τουρκικό αμυντικό σχέδιο, η Άγκυρα δεν θα στηρίξει το αμυντικό σχέδιο για την Πολωνία και τη Βαλτική».

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δήλωσή του μέσω των social media για τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε ότι «η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό και με βλέψεις να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σύμμαχοί μας πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις απειλές που δέχεται η Τουρκία κατά της εθνικής της ασφάλειας και να δουλέψουν μαζί της για την αντιμετώπισή τους».
anatakti