ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Αυτά μου είπε ο αρχηγός του στόλου του Χαφτάρ

Συνομιλία με τον αρχηγό του στόλου του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ είχε προ ημερών ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο πρώην επικεφαλής της ΛΑΕ, σε κείμενο που φέρει την υπογραφή του και αναρτήθηκε στον ιστότοπο iskra.gr, αναφέρει:

«Μέσω συνεργατών μου στην Iskra είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω τηλεφωνικά σήμερα το βράδυ με τον Αρχηγό του στόλου της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης του Χαλίφα Χαφτάρ.

Ρώτησα τον αρχηγό του Λιβυκού στόλου για την τύχη του πλοίου που συνέλαβαν οι ναυτικές αρχές της Λιβύης, στο πλήρωμα του οποίου ήταν και τρεις Τούρκοι ναυτικοί.

Ο αρχηγός του Λιβυκού στόλου μου επεσήμανε ότι το πλοίο ήταν εμπορικό με σημαία της Γρενάδα. Ξεκίνησε από την Μάλτα με προορισμό την Αλεξάνδρεια. Υποχρεωθήκαμε να συλλάβουμε το πλοίο, είπε ο Ναύαρχος, προκειμένου να υποστεί έλεγχο γιατί παραβίασε χωρίς άδεια τα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Το πλοίο, όπως διευκρίνισε ο Ναύαρχος είχε πλήρωμα 3 Τούρκους, 3 Γεωργιανούς και 2 Πακιστανούς. Ο Ναύαρχος διευκρίνισε ότι από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο πλοίο δεν προέκυψε τίποτα το ύποπτο και επομένως θα αφεθεί αύριο ελεύθερο να φύγει με κατεύθυνση την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ρώτησα στη συνέχεια τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Ανατ. Λιβύης πως κρίνει την σημερινή επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Λιβύη και μου είπε ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και ο ίδιος με τον Ν. Δένδια κατά τις συζητήσεις του στη Λιβύη. Μου τόνισε ότι η επίσκεψη Δένδια ήταν θετική και ότι εύχεται να ανοίξει ένας δρόμος εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ανατ. Λιβύης επαναβεβαίωσε την ριζική αντίθεση του ίδιου και της κυβέρνησης του στο παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο και τόνισε ότι οι δύο χώρες Ελλάδα και Λιβύη έχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας για να προασπίσουν τη διεθνή νομιμότητα, τις δημοκρατικές αρχές, την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατ. Μεσόγειο και την ευημερία των λαών της.

Κλείνοντας αυτήν την σύντομη συνομιλία με τον ελληνομαθή Αρχηγό του Λιβυκού στόλου – να σημειώσουμε ότι η συνομιλία έγινε στα ελληνικά και ο Ναύαρχος μου θύμισε ότι σπούδασε στην Ελλάδα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ότι είχε συμφοιτητή του τότε τον πρώην ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη– του ευχήθηκα κάθε επιτυχία και νίκες στον αγώνα του και τον αγώνα της κυβέρνησης του για μια Λιβύη ανεξάρτητη και δημοκρατική που θα καταφέρει να επιλύσει πολιτικά την παρούσα κρίση και θα συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα για μια Μεσόγειο θάλασσα διεθνούς νομιμότητας, ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας όλων των λαών και χωρών μακριά από ηγεμονισμούς και κηδεμονίες.»