Όλοι μας έχουμε ακούσει ότι αν πατήσουμε ένα σκουριασμένο καρφί κινδυνεύουμε από τέτανο και… είναι αλήθεια! Αλλά όχι για το λόγο που μπορεί να σκεφτείς. Δεν είναι η σκουριά που προκαλεί τέτανο.
Ο τέτανος προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Clostridium tetani, το οποίο βρίσκει καταφύγιο στο έδαφος, τη σκόνη και τα κόπρανα. Αν τραυματιστείτε από κάτι που έχει εκτεθεί σε οποιοδήποτε από αυτά τα στοιχεία, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει σκουριά, είναι πιθανό να μολυνθείτε με τέτανο.
Τα καρφιά είναι μια κοινή οδός για τη μόλυνση επειδή ο C. tetani ευδοκιμεί κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας. Παρόλα αυτά, κάθε τραυματισμός που σπάει το δέρμα, από ένα δάγκωμα σκύλου μέχρι το τρύπημα από ένα καρφί, φέρει μαζί του τον κίνδυνο του τετάνου.
Γιατί λοιπόν επικρατούν οι θεωρίες των παλαιοτέρων σχετικά με τη σκουριά που προκαλεί τέτανο; Η σκέψη είναι ότι εάν το καρφί ήταν εκτιθέμενο τόσο καιρό ώστε να σκουριάσει, τότε πιθανότατα ήταν και εκτεθειμένο σε εδάφη που περιέχουν τα βακτήρια. Η σκουριά δημιουργεί επίσης μια νέα, τραχιά υφή στην επιφάνεια ενός καρφιού, γεμάτη μικροσκοπικά κρησφύγετα για βακτήρια.
Οι επιπτώσεις της νόσου μπορεί να είναι σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες. Ο C. tetani απελευθερώνει μια ισχυρή νευροτοξίνη που ονομάζεται τενανοσπασμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει μυϊκή δυσκαμψία και σπασμούς που αρχίζουν συνήθως στο σαγόνι. Από εκεί προέρχεται το ψευδώνυμο της λοίμωξης, «lockjaw», δηλαδή «κλειδωμένο σαγόνι».
Εάν υποψιάζεστε ότι κινδυνεύετε από τέτανο, καλό θα ήταν να ελέγξετε τα εμβόλια σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται για τέτανο όταν είναι παιδιά. Εάν αμφιβάλλετε, ίσως είναι καιρός να καλέσετε το γιατρό.