Συμμετοχή επωνύμων στις καταλήψεις για τους οποίους υπάρχει επιτηδευμένη σιωπή και υψηλή προστασία ώστε να μην καταδικαστούν αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Τι αναφέρει για τις καταλήψεις, τον ρόλο της ΕΛΑΣ και της δικαιοσύνης, την ασφάλεια αλλά και την τρομοκρατία που είναι παρούσα από μια νέα γενιά.
Θέμα προστασίας κάποιων γόνων επωνύμων που μετέχουν στις καταλήψεις έθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην τηλεοπτική εποχή 10 της ΕΡΤ σημειώνοντας πως για τις καταλήψεις «υπάρχει σιωπή μάλιστα επιτηδευμένη για να μην δυσαρεστηθούν ορισμένοι οι οποίοι είναι πολύ κοντά τους, και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση κάποιοι επώνυμοι να καταδικαστούν κάποιοι άλλοι οι οποίοι διαπράττουν όλα αυτά».
«Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαπράττουν αδικήματα και για αυτούς κατά κάποιο τρόπο υπάρχει ασυλία και δεν υπάρχει καταδίκη» συνέχισε ο υπουργός αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλά εύπορων οικογενειών για τα οποία γίνονται παρεμβάσεις και την ίδια στιγμή κάτω από την ασπίδα που δέχεται τους τσιμεντόλιθους «είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ»
«Εδώ υπάρχει το δικαίωμα του τσιμεντόλιθου» συνέχισε προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Ο αστυνομικός δεν μπορεί να δολοφονηθεί ή να σκοτωθεί» ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται στη δικαιοσύνη σημείωσε πως «Ο εισαγγελέας είχε το δικαίωμα να αξιοποιήσει και το τηλεοπτικό υλικό» δίνοντας ουσιαστικά απάντηση στις αναφορές πως τα διαβιβαστικά της ΕΛΑΣ δεν περιείχαν υλικό για διώξεις με μεγαλύτερες ποινές
Μάλιστα αποκάλυψε ότι στο εξής οι αστυνομικές επιχειρήσεις θα διεξάγονται παρουσία καμερών που θα καταγραφούν τη διαδικασία που ακολουθείται και τον τρόπο που ενεργεί η ΕΛΑΣ.
Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει την αφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «περιμένω από την αντιπολίτευση μια καταγγελία για τους τσιμεντόλιθους»
Πάντως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε να επισημαίνει πως υπάρχουν περιπτώσεις αστυνομικών που καταφεύγουν στη βία. Για τις περιπτώσεις αυτές όπως είπε «ο συνήγορος του πολίτη θα εξετάζει κάθε καταγγελία και θα μπορεί να παραπέμπει αστυνομικό για αστυνομική βία»
Αναφορικά με την υπόθεση Ινδαρέ διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε παραβίαση άσυλου» προσθέτοντας πως «η ιατροδικαστική ερεύνα θα δείξει αν υπήρξε αστυνομική βία στην περίπτωση αυτή»
Εξάρχεια και άσυλο
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση των Εξαρχείων σημείωσε ότι σύντομα « θα παραδοθούν στους κατοίκους τους» καθώς και ότι οι ναρκέμποροι «θα φύγουν στο επόμενο 2μηνο»
Ως προς το θέμα του ασύλου σημείωσε ότι «δεν καταργήθηκε το άσυλο αλλά το άβατο της παρανομίας». Δεν παρέλειψε να υποστηρίξει πως η αστυνομία δεν έχει δουλειά στα Πανεπιστήμια» και είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ειρήνη στα πανεπιστήμια τώρα που έφυγαν από τη μέση τα «στειλιάρια».
Τρομοκρατία
Για μια νέα γενιά τρομοκρατίας έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέροντας ότι υπάρχει κίνδυνος και σήμερα. «Υπάρχουν απειλές» είπε σημειώνοντας ότι «πρέπει να θωρακίσουμε και να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων»
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως στόχος είναι η ασφάλεια των πολιτών έναντι της ανομίας και της παραβατικότητας. Κάτι που τα τελευταία χρόνια είχε κυριαρχήσει. Υπάρχουν όπως ανέφερε περιοχές της δυτικής Αθήνας που είχαν πολύ καιρό να δουν αστυνομικούς και τώρα βλέπουν.
Στις 17 Ιανουαρίου ορκίζονται οι νέοι αστυνομικοί και μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο θα βγουν στους δρόμους ώστε να υπάρχει πλήρης παρουσίας ανδρών και γυναικών της ΕΛΑΣ. Θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της μικροεκγληματικότητας.
Τέλος ανέφερε ότι στο ζήτημα της ασφάλειας «έχουμε τις ίδιες απόψεις». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε με σαφή τρόπο στο θέμα της ασφάλειας»