«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Θα βάλουμε βέτο στην ΕΕ» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha.
«Το τουρκολιβυκό σύμφωνο αφορά συνολικά την Ευρώπη, δεν είναι διμερές ή τριμερές θέμα, όταν η Τουρκία λέει ότι ‘’τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδειά μας’’» εξήγησε. «Ο αγωγός EastMed είναι πολύ σημαντικός, θα παρακάμψει την Τουρκία και αυτό δεν τους αρέσει.. Η Ευρώπη πρέπει να συμπαρασταθεί στην Κύπρο και την Ελλάδα» εξήγησε.
«Κακώς δεν προσκληθήκαμε στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Βέβαια ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δώσει το παρόν, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το παρών. Θα έχω και αύριο Παρασκευή επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Θα πράξω ό,τι χρειάζεται» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ότι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου
«Σύμβολο μιας νέας εποχής που ξημερώνει» αποκάλεσε εξάλλου την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας τα κριτήρια της επιλογή του για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Δεν την επέλεξα επειδή είναι γυναίκα. Την επέλεξα επειδή είναι και γυναίκα… Υπάρχουν ακόμα πολλές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στην ελληνική κοινωνία. 200 χρονιά από την έναρξη της επανάστασης, το ότι Πρώτος Πολίτης γυναίκα έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία συναίνεση που συγκεντρώνεται στο πρόσωπό της και για το γεγονός ότι θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία την ερχόμενη Τετάρτη με την στήριξη και των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
«Συγκεντρώνει εξαιρετικά στοιχεία συμβολικά, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόσωπο με ιδιαιτέρες δυνατότητες και ιδιαιτέρες ικανότητες, ένα μη κομματικό πρόσωπο, αλλά δε σημαίνει ότι δεν είναι μη πολιτικό πρόσωπο» επισήμανε.
«Έχει χειριστεί σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή εκατ. Ελλήνων κατ’ επέκταση έχει άποψη για σημαντικά θέματα και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να εκπροσωπήσει τη χωρά όχι απλώς με επάρκεια τυπικά, αλλά συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω, είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος, ένας πολύ ζεστός άνθρωπος, ένας κανονικός άνθρωπος» σημείωσε.
Το «λάθος» στο μεταναστευτικό
Κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω».
«Οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης αναγνώρισε ότι έκανε λάθος με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Το ρολόι του χρόνου δεν γυρίζει πίσω. Αν γνώριζα ό,τι γνωρίζω σήμερα δε θα το καταργούσα. Δημιούργησε σειρά από επιχειρησιακές δυστοκίες όχι στη χάραξη αλλά στην υλοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής. Κάνουμε τη διορθωτική κίνηση ουδείς αλάθητος» παρατήρησε.
Δήλωσε πάντως ότι η προστασία των συνόρων είναι πλέον καλύτερη, τόσο στον Έβρο όσο και στα θαλάσσια σύνορα με ενίσχυση του λιμενικού και την αλλαγή πλαισίου για το άσυλο που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου. «Οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται το αργότερο εντός δύο μηνών» ανέφερε.