Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος «έσφαξε με το βαμβάκι» το Υπουργείο Οικονομικών ενώ «βόμβες» έπεσαν στην ομιλία του για τις Πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού.
- Γράφει ο Κώστας Αττίας
Το πρόγραμμα ναυπήγησης των Πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκε στο στόχαστρο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να λέει στην Βουλή πως «έχουμε δύο πλοία τα οποία καθυστερούν πάρα πολύ, αδικαιολόγητα πολύ, και τα χρειαζόμαστε».
Σύμφωνα με τον Υπουργό η πυραυλάκατος «Νούμερο 6» έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 95%, «όμως η πυραυλάκατος «Νούμερο 7» καθυστερεί ακόμα. Το πρόγραμμα κατασκευής έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 75%, κατά τα 3/4. Απομένει όμως ένα ικανό ποσοστό 25% και εξ αυτού του λόγου γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και των δύο πυραυλακάτων ως τις 31 Μαρτίου του 2020 οπότε και λήγει η παράταση που είχε δώσει το Πολεμικό Ναυτικό καταβάλλοντας επιπλέον χρήματα» είπε ο Υπουργός.
Αυτό σημαίνει πως ή θα απαιτηθεί η δρομολόγηση διαδικασίας για έγκριση νέας παράτασης νομοθετικής ρύθμισης ή «θα συμβεί κάτι άλλο» όπως είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος «διότι όπως ενδεχομένως ξέρετε, αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτή για τα ‘Ναυπηγεία Ελευσίνας»’.
Για το θέμα αυτό, του επενδυτή, το μπαλάκι πέφτει πάντως στο Υπουργείο Ανάπτυξης όπως είπε ο ΥΕΘΑ «με το οποίο», συμπλήρωσε, «βρισκόμαστε σε στενή επαφή αφού το ενδιαφέρον μας είναι δεδομένο».
Ο Υπουργός όμως, σε άλλη απάντηση του στην Βουλή, «έδειξε» και άλλο ένα Υπουργείο ως υπεύθυνο για τα προβλήματα του προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας κάνοντας λόγο για άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να υπογράψει την σχετική μισθολογική ΚΥΑ που έχει προωθήσει.
«Σφάζοντας με το βαμβάκι» το Υπουργείο Οικονομικών ο Υπουργός έδειξε πως έχει μεν κατανόηση από την μία αλλά από την άλλη έστειλε μήνυμα πως θα επανέλθει στο ίδιο θέμα της νυχτερινής αποζημίωσης των στρατιωτικών λέγοντας «είναι προφανές ότι η άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι σήμερα για την υπογραφή της οικείας ΚΥΑ, πηγάζει από τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες και την υποχρέωση διαφύλαξης της ακεραιότητας του εκάστοτε εκτελούμενου προϋπολογισμού, προκειμένου να αποτραπούν επιπτώσεις στο ΜΠΔΣ των ετών 2019 – 2022. Ωστόσο, βούληση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η άμεση προώθηση νέου σχεδίου ΚΥΑ, προκειμένου να ρυθμιστεί το ζήτημα για το τρέχον οικονομικό έτος (2020)».
Σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται πως το κλίμα μεταξύ των δύο Υπουργείων απέχει από το να χαρακτηριστεί ιδανικό.
Αφού ο Υπουργός λέει από την μία πως το ΥΠΕΘΑ συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Οικονομικών, εξαντλώντας στη βάση της εκάστοτε υπάρχουσας δημοσιονομικής πραγματικότητας όλα τα περιθώρια, και ταυτόχρονα από την άλλη το χρεώνει αποκλειστικά με κάθε ευθύνη για κάθε πιθανή δυσμενή εξέλιξη λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση η πολιτική που θα εφαρμοσθεί για τα οικονομικά, ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.