GOOGLE NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το επικίνδυνο μοντέλο ZARQA και ο Έβρος

Που το πάει ο Ερντογάν; Γιατί ανακοίνωσε (αντι να αιφνιδιάσει) πως θα ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη; Γιατί στέλνει ανθρώπους στα σύνορα με την Ελλάδα και ενώ είναι προφανές πως ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη θα τους αφήσουν να περάσουν η Τουρκία τους πιέζει να παραμείνουν εκεί;

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Είναι τόσο παράλογος ο Ερντογάν ώστε να επιμένει πως η «σκληρή» Ευρώπη δεν δέχεται πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία την ώρα που οι τηλεοπτικές κάμερες καταγράφουν ανθρώπους που μόνοι τους παραδέχονται πως δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το Ιντλίμπ ή την Συρία αλλά έρχονται από την Αφρική ή Ασιατικές χώρες;

Μάλλον όχι. Ο Ερντογάν ξέρει να δημιουργεί προβλήματα και να τα διατηρεί ζωντανά ακολουθώντας την πάγια πολιτική της Τουρκίας.

Μία πολιτική που εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο από την εισβολή στην Κύπρο μέχρι την εισβολή στην Συρία, και που έχει ως συστατικά της από την μία την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και από την άλλη την χρήση της αναποτελεσματικότητας των Διεθνών Οργανισμών και κυρίως του ΟΗΕ.

Για τα ελληνικά νησιά ο Ερντογάν όπως είναι γνωστό πονηρά απαίτησε και πήρε ως όρο πως δεν θα μπορούν να γυρίσουν άτομα πίσω στην Τουρκία από την Ελλάδα αν έχουν μετακινηθεί στην ενδοχώρα από τα νησιά. Είναι βέβαιο πως ο Τούρκος Πρόεδρος πόνταρε στην δημιουργία ενός μόνιμου προβλήματος στα νησιά γνωρίζοντας πως μπορεί να τα γεμίζει με περισσότερο κόσμο από όσο θα μπορούν να διαχειρίζονται οι υπηρεσίες ασύλου, αν ανοίξει τα σύνορα του.

Τώρα ένα τέτοιο μόνιμο πρόβλημα, φαίνεται πως επιχειρεί να στήσει και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Μία κατάσταση όπου χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική και την Ασία μόνιμα θα απασχολούν τεράστιες Ελληνικές Δυνάμεις.

Ακόμα και αν η Ελλάδα δεν τους αφήσει να περάσουν τα σύνορα ο Ερντογάν δεν θα είναι δυσαρεστημένος αν στηθεί μία «πρόχειρη» και «προσωρινή» δομή που θα είναι μία ανάσα από τα ελληνικά σύνορα και θα «φιλοξενεί» ανθρώπους που συνεχώς θα έχουν μόνο τους στόχο να περάσουν τα σύνορα.

Ένας «πρόχειρος» καταυλισμός όπως ο Dadaab που το πρώτο του «χωριό» έχει Σομαλούς που έφτασαν στην Κένυα και περιμένουν λύση στο πρόβλημα τους από το 1991 (!) ή μία «λύση» τύπου καταυλισμού Zarqa που από το 1949 (71 χρόνια δηλαδή) στην Ιορδανία φιλοξενεί Παλαιστίνιους δεν θα ήταν αρνητική εξέλιξη για τον Ερντογάν ο οποίος με μία ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας θα μπορεί να αποδυναμώνει στην πράξη την συνολική αμυντική ικανότητα της χώρας.