ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Ανοησίες για ασύμμετρη απειλή»

Σύγκληση Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να βρεθούν λύσεις στο προσφυγικό και να χαραχθεί μία διαφορετική και βιώσιμη εθνική στρατηγική ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασιστικά αντίθετος στις «ανοησίες για ασύμμετρη απειλή» που δικαιολογούν και την ασύμμετρη βία εις βάρος άοπλων ανθρώπων και γυναικόπαιδων.

«Αντί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να παριστάνει τον αρχιστράτηγο του Έβρου, ας καταστρώσει σχέδιο για το πώς θα γίνει η διασπορά σε όλη την χώρα» και άς ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τώρα, ανέφερε τονίζοντας πως δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο όπως θέλει να εμφανίσει η απροετοίμαστη και πανικόβλητη κυβέρνηση , ούτε αντιμετωπίζουμε εισβολή εχθρικών δυνάμεων. Ωστόσο, αναγνώρισε πως η προσφυγική κρίση έχει μετεξελιχθεί εμφανώς και σε γεωπολιτική καθώς ενορχηστρώνεται εμφανώς από τους γείτονές μας ως μέσο πίεσης για τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις.

Στην ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην Ευρώπη για την στάση τους απέναντι στα τελευταία γεγονότα στον Έβρο και τα ελληνικά νησιά. Ξεκαθάρισε πάντως σε όλους τους τόνους πως «η φύλαξη των συνόρων μας είναι αυτονόητο καθήκον για κάθε κυβέρνηση». Κάτι που όπως σημείωσε έκανε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς επικοινωνιακούς παιάνες και προπαγάνδα πολέμου αλλά προσεγγίζοντας την προσφυγική κρίση με όρους διεκδίκησης έναντι των εταίρων της.

Θύμισε πως ως πρωθυπουργός-σε αντίθεση με τον Κ. Μητσοτάκη- προκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε την πολιτική συνδρομή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επίσης η κυβέρνηση ΣΥριζα σύστησε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και κατέληξε στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που δημιούργησε επί τέσσερα χρόνια σταθερό πλαίσιο με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για την στάση της ΕΕ σήμερα, είπε πως «δεν βλέπει και δεν ακούει, καθώς το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μην ταράξει τις εσωτερικές της ισορροπίες», για να σχολιάσει: «Υπό κανονικές συνθήκες η φίλη μου η Άγκελα Μέρκελ και η πρώην υπουργός και επικεφαλής της Κομισιόν κυρία Φοντερλάιν θα έπρεπε τώρα να είναι πάρα πολύ ανήσυχες».