ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νοικιάζεις σπίτι; Δες τι άλλαξε από τις αρχές του χρόνου

Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» προστέθηκε με την αλλαγή του χρόνου στους περίπου 1,7 εκατομμύρια Έλληνες οι οποίοι εμφανίζουν εισοδήματα από ενοίκια στις φορολογικές τους δηλώσεις.

 

Πέραν της αύξησης του φόρου που βρίσκεται προ των πυλών, υποχρεωτική καθίσταται και η προσκόμιση ενεργειακού πιστοποιητικού ακόμη και για τις γκαρσονιέρες. Όποιος δεν συμμορφωθεί –και για να συμμορφωθεί θα πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον 100 ευρώ ακόμη και για ένα μικρό διαμέρισμα- κινδυνεύει με πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από τα 1000 ευρώ.

Με σημερινή της ανακοίνωση, η ΠΟΜΙΔΑ ανοίγει και άλλο θέμα. Ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών ώστε η υποχρεωτική προσκόμιση –και αναγραφή στην σχετική εφαρμογή του Taxis- να γίνεται μόνο για τις νέες μισθώσεις και όχι για τις ανανεώσεις θεωρώντας ότι το δεύτερο –που ισχύει τώρα στην πράξη- δεν απορρέει από την νομοθεσία.

Αναλυτικά οι αλλαγές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2016 είναι οι εξής:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4122/2015 σε όλες τις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο και το διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας που διαθέτει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, απαιτείται η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου, όπως αυτός προκύπτει από το ΠΕΑ.

Β. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4122/2015, από 1.1.2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται.

Γ. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4122/2015, από 1.1.2016 τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον κάθε πέντε (5) έτη για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος έως είκοσι (20) έως και εκατό κιλοβάτ (100 kW) τουλάχιστον κάθε δύο (2) έτη, για συστήματα με λέβητες άνω των εκατό κιλοβάτ (100 kW) (ανά 4 έτη αν χρησιμοποιούν αέριο ως καύσιμο).

Δ. Η μη τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων μπορεί να επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000€ ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου, το βαθμό υπαιτιότητας του υπόχρεου κλπ.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ. του Ν. 4342/2015, από 9/11/2015, σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

fpress.gr