Την ανάγκη να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συμφωνία στην Ελλάδα, ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος του ασφαλιστικού συστήματος, υπογραμμίζουν τα ανώτατα κλιμάκια των Βρυξελλών. Παρά τις κόντρες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων, οι δανειστές πιέζουν με συνεχείς παρεμβάσεις προς τις ηγεσίες των κομμάτων, να παράσχουν άνευ όρων στήριξη στον Τσίπρα. Κάτι τέοιο, πάντως, μετά την «εκμετάλλευση» του καλοκαιριού, δεν θα είναι εύκολο να εξασφαλιστεί…
Τα μηνύματα αυτά αποστέλλονται, σύμφωνα με τον πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, ΤΑ ΝΕΑ, κυρίως προς τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου, δηλαδή τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αν και τα κόμματα, από τα οποία η κυβέρνηση θέλει συναίνεση για να περάσει τη σκληρότερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έχει έρθει ποτέ, προβάλλουν αντιστάσεις, φαίνεται ότι οι έξωθεν πιέσεις υπέρ του Τσίπρα είναι μεγάλες.
Τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης, προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία για να ψηφίσουν το ασφαλιστικό, καθώς γνωρίζουν ότι αν δώσουν πάλι λευκή επιταγή στον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος θα περάσει «αβρόχοις ποσί» από τη Βουλή και από την κοινωνία, ενώ τα μικρότερα κόμματα θα αφανιστούν από τον εκλογικό χάρτη. Όσο για τη Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη που η κυβέρνηση «υπολογίζει» και θέλει να έχει στενό συνομιλητή, αλλά το επίπεδο των συζητήσεων θα καθοριστεί από τις εσωκομματικές διαδικασίες στη Συγγρού.
Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχονται σκληρό πρέσινγκ και οι αντιστάσεις στον «ευρωπαϊκό παράγοντα» είναι δύσκολο να κρατήσουν για πάρα πολύ. Τέλος, διαφαίνεται με τις εξελίξεις αυτές ότι ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων ήταν το «τυράκι» για να ανοίξει όλη αυτή η συζήτηση ή το «ξεκάρφωμα» για άλλες διεργασίες.