Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άδειασε την ελληνική κυβέρνηση για το δημόσιο αίτημα της, με το οποίο ζητά την αποχώρησή του από το Ελληνικό Πρόγραμμα, ενώ έθεσε ξανά τους όρους του για την παραμονή του στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισχυρές μεταρρυθμίσεις και γενναία ελάφρυνση του χρέους.
Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, που ανακοίνωσε τη συνάντηση της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, την ερχόμενη εβδομάδα, διέψευσε ελληνικά δημοσιεύματα που ήθελαν τον Πολ Τόμσεν να εισηγείται την αποχώρηση του ΔΝΤ από το Πρόγραμμα:
«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους», είπε ο κ. Ράις.
Ήταν η Ελλάδα εκείνη, υπογράμμισε, που τον περασμένο Ιούλιο ζήτησε ένα νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ. Στο Ταμείο αποφεύγουν να σχολιάζουν τις κατά καιρούς δηλώσεις του κ., Τσίπρα και των υπουργών του για το ΔΝΤ, σημειώνει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Έθνος, που επισημαίνει ότι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι θεωρούν ότι γίνονται οι δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια για τον χρόνο επιστροφής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε ακριβή χρόνο επιστροφής της αποστολής». Το Ταμείο είχε επιβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου και άλλα 10 στελέχη του ΔΝΤ θα επέστρεφαν για την επιθεώρηση στις 18 Ιανουαρίου. Όμως, οι Ευρωπαίοι εταίροι του Ταμείου δήλωσαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για την επιστροφή. Φαίνεται ότι ένα από τα προβλήματα είναι το ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον κ. Ράις, δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση του.
«Έχουμε λάβει», είπε, «το προσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Προς το παρόν το εξετάζουμε. Δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση του. Θα το συζητήσουμε με τις Ελληνικές αρχές και του ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης», τόνισε. Πρόσθεσε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι σήμερα μη βιώσιμο, καθώς κάθε χρόνο χρειάζονται μεταβιβάσεις 10% του ΑΕΠ για να χορηγούνται οι συντάξεις.
Απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις που αφορούσαν όλες τις πτυχές του Ελληνικού Προγράμματος, ο κ. Ράις τόνισε ότι το Ταμείο κάνει προσπάθειες ώστε να είναι η παρουσία του στο Πρόγραμμα όσο πιο εποικοδομητική γίνεται:
«Οι συζητήσεις είναι παραγωγικές προχωράνε και εμείς είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε υπενθυμίζοντας ξανά τους όρους για την παραμονή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα.
Πάντως, όταν ρωτήθηκε ειδικά για το ελληνικό χρέος, απάντησε ότι το Ταμείο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους και αποκάλυψε ότι στην επικείμενη αξιολόγηση θα εξετασθεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Ο κ. Ράις αρνήθηκε να τοποθετηθεί για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έναντι των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι δεν έχει να στείλει κανένα μήνυμα στην Αθήνα. Περιέγραψε τους όρους του ΔΝΤ ως εξής:
Θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζεται σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις και σε ισχυρή ελάφρυνση του χρέους, τόνισε.
Αναφορικά με τις κινήσεις του κ. Πολ Τόμσεν στην Ευρώπη απέφυγε να αναφερθεί ποιες πρωτεύουσες επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του Μέγκα, συναντήθηκε με τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο και με αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών στο Παρίσι.