Μέσα από ιδιότυπες Συμπληγάδες, που προσπαθούν να βάλουν την κυβέρνηση οι δανειστές μέσα από τη σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση, κινείται η κυβέρνηση και αυτός ο Μαραθώνιος αναμένεται να διαρκέσει μήνες αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις πολιτικής υπέρβασης των ανοιχτών ζητημάτων.
Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο αυτό ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν μπαράζ επαφών στην Ευρώπη, αλλά και με το ΔΝΤ, ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο καυτά μέτωπα:
Από τη μία, είναι οι δανειστές οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήναμε άγριες διαθέσεις για να κλείσουν το Ασφαλιστικό. Ωστόσο, η στάση του ΔΝΤ παραμένει γρίφος, καθώς φέρεται να επιμένει σε περικοπές κύριων συντάξεων, απορρίπτοντας παράλληλα την προτεινόμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Εν τω μεταξύ, ως μοχλός πίεσης για να κλείσει η αξιολόγηση και η Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της λειτουργεί και το προσφυγικό, για το οποίο η ΕΕ έδωσε στην κυβέρνηση προθεσμία τριών μηνών, αλλιώς θα γίνει πραγματικότητα το σενάριο του Grexit από την Σένγκεν.
Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ανεβοκατεβάζει την ένταση και ενισχύει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Τα μπλόκα των αγροτών δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην κυβέρνηση και είναι χαρακτηριστικό ότι αναλυτές διεθνών οίκων που παρακολουθούν την ελληνική αγορά εκτιμούν ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν θα δημιουργήσουν σοβαρό και θα τερματισθούν γρήγορα.
Ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός καλείται να περάσει στην αντεπίθεση και να απαντήσει στους δανειστές και να στριμώξει την αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ανοίξει στο φουλ της κυβερνητικές μηχανές και ετοιμάζει επενδυτικό bypass.
Επενδυτικό bypass
Το Μαξίμου προχωρά στην αντεπίθεση με επενδυτική ευφορία, φέρνοντας στην Ελλάδα μεγαλοεπενδυτές. Οι Πρεμ Γουάτσα και Τζον Πόλσον, συνοδευόμενοι από στελέχη άλλων πολλών fund, έχουν από χθες σειρά συναντήσεων με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ενώ σήμερα έχουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Στη λίστα των επισκεπτών και κορυφαία στελέχη της WL Ross & Co, όπως τον Steve Johnson, Principal, καθώς και εκπροσώπους των funds Capital, Fidelity, Wellington, Brookfield, Highfields και Mackenzie.
Οι συναντήσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο , δηλαδή με τον πρωθυπουργό, έχουν κύριο στόχο να σχηματίσουν ακριβή εικόνα για την πορεία των ανοιχτών ζητημάτων της Ελλάδας με τους Θεσμούς, των εκκρεμοτήτων στον τραπεζικό κλάδο, των αλλαγών στο σκέλος των "κόκκινων δανείων”, αλλά κυρίως να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Δεδομένου του μεγέθους των κεφαλαίων που διαχειρίζονται (άνω των 50 δισ. δολαρίων) και των στρατηγικής σημασίας τοποθετήσεων σε ελληνικές εταιρείες και τράπεζες, η επίσκεψη θεωρείται κίνηση υψίστης σημασίας – εξ ου και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό – ενώ μπορεί να αποτελέσει και ένα σήμα προς το εξωτερικό, βελτιώνοντας την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός.
Η μεγάλη μπίζνα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα που επικρατεί με ταξίδια, συναντήσεις με επενδυτές και συμφωνίες για επενδύσεις.
Η τριμερής Σύνοδος μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδος με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων των χωρών προς όφελος της περιοχής. Οι τρεις χώρες κατά την συνάντηση των ηγετών τους συμφώνησαν στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση της συνεργασίας σε άλλους τομείς.
Τα ανοιχτά μέτωπα
Πάντως οι πολιτικές εξελίξεις – όπως και το οικονομικό κλίμα – θα εξαρτηθούν πρωτίστως από την έκβαση των προσπαθειών της κυβέρνησης στα ανοιχτά μέτωπα.
Αναλυτές διεθνών οίκων που παρακολουθούν την ελληνική αγορά ή έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές τοποθετήσεις εκτιμούν για το ασφαλιστικό ότι θα κλείσει στα μέσα Φεβρουαρίου, σε έναν συμβιβασμό με τους Θεσμούς, οι οποίοι θα ζητήσουν δεσμεύσεις για πρόσθετες παρεμβάσεις εντός του τρέχοντος έτους.
Καθυστερήσεις και εμπλοκές αναμένουν στη φάση της τελικής αξιολόγησης και της εκταμίευσης δόσεων, πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανάλυση της Barclays, σ’ αυτή τη φάση οι εξελίξεις θα προκαλούν απλώς θόρυβο, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα.