Ενα περίεργο ραντεβού φαίνεται πως έλαβε χώρα στον Καναδά τον περασμένο Απρίλιο το οποίο γνωστοποιήθηκε αμέσως στα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ με αποτέλεσμα ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών η Κριστίν Λαγκάρντ να σηκωθεί από το εορταστικό τραπέζι και να συναντήσει επί 3 ώρες τον Γιάνη Βαρουφάκη στο γραφείο της στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», προερχόμενες από απόρρητα τηλεγραφήματα διπλωματικών αρχών, πραγματοποιήθηκαν επαφές ομάδας Ελλήνων αξιωματούχων με στελέχη της εταιρείας εκτύπωσης χαρτονομισμάτων Fortress Paper LTD αρχικώς στο Τορόντο και κατόπιν σε προάστιο της Ζυρίχης στην Ελβετία όπου και συμφωνήθηκε μεγάλη παραγγελία χαρτονομισμάτων των 5, 10 και 20 ευρώ, αξίας 22-25 δισ. ευρώ.
Λίγες εβδομάδες αργότερα κι ενώ φούντωναν οι φήμες εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνουν ότι προτιμούν να μην πληρώσουν τη δόση στο ΔΝΤ παρά μισθούς και συντάξεις, η μετοχή της Fortress Paper στο καναδικό χρηματιστήριο κατέγραφε υπερκέρδη προκαλώντας το ενδιαφέρον της διεθνούς χρηματιστηριακής κοινότητας.
Και δεν ήταν πρώτη φορά καθώς οι μετοχές της εταιρείας εμφάνισαν ισχυρές ανοδικές τάσεις μεταξύ των δύο συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων στις αρχές του καλοκαιριού του 2012 όταν ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος σε συνεργασία με τον Λουκά Παπαδήμο, τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και μικρή ομάδα έμπειρων δημοσίων λειτουργών εκπόνησαν σχέδιο αντιμετώπισης των κοινωνικών συνεπειών από ενδεχόμενη ξαφνική χρεοκοπία (το γνωστό «Σχέδιο Πικραμμένου»), το οποίο τελικώς εφαρμόστηκε τον Ιούνιο του 2015 μόλις επιβλήθηκαν τα capital controls.
Δημοσιεύματα της αυστριακής εφημερίδας «Die Presse» και της οικονομικής ιστοσελίδας Zero Hedge στις 11,12 και 13 Μαΐου 2015 ανέφεραν ότι τα συνολικά χρηματιστηριακά κέρδη της εταιρείας σε διάστημα λίγων συνεδριάσεων αυξήθηκαν κατά 65% και της θυγατρικής της Landgart κατά 75%.
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ
Κατά τις ίδιες πηγές το Ταμείο αιφνιδιάστηκε από τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς και τέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων γι’ αυτό η κ. Λαγκάρντ υποχρεώθηκε να δεχθεί αμέσως τον κ. Βαρουφάκη.
Στη συνάντηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται πως της παρουσίασε έτοιμο πλάνο Grexit στο οποίο – πέραν των άλλων – περιλαμβάνονταν η συμφωνία με την Fortpress Paper για την εκτύπωση σε διάστημα «το πολύ επτά ημερών» χρήματος και τραπεζογραμματίων μη εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όμως γνήσιων σε κάθε περίπτωση.
Μία βδομάδα μετά τη συνάντηση Λαγκάρντ – Βαρουφάκη (5/4/2015) διέρρευσαν μεταξύ τους διάλογοι από το Ταμείο όπου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ λογομαχεί με τον υπουργό Οικονομικών αναφέροντας:
«Θα είναι καταστροφή για τον ελληνικό λαό η έξοδος από την Ευρωζώνη. Θα είναι ολέθριο λάθος αν επιτρέψετε ή το επιδιώξετε. Εμείς και οι υπόλοιποι θεσμοί είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο , αλλά οι Έλληνες θα βιώσουν φρικτές καταστάσεις».
Κατά τη διαρροή , ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε σε έντονο ύφος: «Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο (σ.σ. Grexit). Αλλά δεν θα είναι αναίμακτη η κατάσταση για κανέναν (συμπεριλαμβανομένων ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) εάν αυτό συμβεί. Βοηθείστε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις και περάστε το μήνυμα στην ΕΚΤ να μη συμπεριφέρεται εχθρικά στην Ελλάδα και να σταματήσει την ασφυξία».
Ηταν σαφές ότι οι επικεφαλής των ΔΝΤ και ΕΚΤ παγιδεύτηκαν στη βεβαιότητα τους ότι είχαν φέρει προ αδιεξόδου τον κ. Βαρουφάκη. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο διάστημα παρότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν τούτοις ο κ. Ντράγκι αύξανε διαρκώς τον ELA (γραμμή πιστοδότησης) αντιμετωπίζοντας σφοδρότατη κριτική από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ. «Έπαιξε το κεφάλι του κορώνα – γράμματα κι αν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν υπέγραφε το 3ο Μνημόνιο τον Ιούλιο τότε σήμερα θα απολογούνταν στην τακτική δικαιοσύνη» επισημαίνει στα «Π» ανώτατος Ελληνας αξιωματούχος.
Πώς το έμαθε ο Καραμανλής
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μεταξύ εκείνων που ενημερώθηκαν από το εξωτερικό για τις επαφές κυβερνητικών αξιωματούχων με την καναδέζικη εταιρεία Fortress Paper LtD ήταν ο Κώστας Καραμανλής και μάλιστα σε χρόνο σύντομο.
Κάποιοι αναφέρουν ότι στον πρώην πρωθυπουργό μίλησε στέλεχος της ΕΥΠ με θητεία σε ελληνική πρεσβεία της Λατινικής Αμερικής όπου μετέβη άλλο κλιμάκιο για συμφωνίες προμηθειών φαρμάκων και τροφίμων σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε το «plan X» του κ. Βαρουφάκη, αν κάτι δεν πήγαινε καλά στη συμφωνία με τους δανειστές.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτός ήταν και ο βασικός λόγος της συχνής επικοινωνίας των κ. Καραμανλή – Τσίπρα προ της υπογραφής του 3ου Μνημονίου. Καθώς ο πρώην πρωθυπουργός έβλεπε σχετικά με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαιτίας των σκοτεινών ενεργειών του Μαξίμου η Ελλάδα διέτρεχε απόλυτο κίνδυνο όχι μόνο να κηρυχθεί ακαριαία σε πτώχευση αλλά και να μη μπορεί σε βάθος χρόνου να συνέλθει νομισματικά εξαιτίας της κυκλοφορίας μη εγκεκριμένων χαρτονομισμάτων και τραπεζογραμματίων.