ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρικυμία στο Μαξίμου για το προσφυγικό χάος – Αναμένεται διπλασιασμός μεταναστών

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Αδυναμία να αντιμετωπίσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έρχεται εξαιτίας του προσφυγικού δράματος, δείχνει η κυβέρνηση, ενώ οι εικόνες με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους της χώρας κάνουν το γύρο του κόσμου. Οικογένειες ολόκληρες, παιδιά με δακρυσμένα μάτια και γυναίκες ετοιμόγεννες, έχουν διασκορπιστεί σε Αθήνα, Πειραιά, Κεντρική και βόρεια Ελλάδα, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη, τα οποία παραμένουν για δεύτερη ημέρα εντελώς απροσπέλαστα. 

Το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά και στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο που θα προσπαθήσει να χαράξει την κυβερνητική γραμμή στον δρόμο για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου. Την ίδια ώρα, το Μαξίμου αρκείται σε ευχολόγια και υψηλή πολιτική, με την ελπίδα ότι θα εκμεταλλευτεί το προσφυγικό για να πάρει «αντίδωρο» στην αξιολόγηση

Η κατάσταση με τους περίπου 25.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι έρχονται πολύ χειρότερες ημέρες από αυτές που ζούμε σήμερα. Η ανθρωπιά των ταλαιπωρημένων από την οικονομική κρίση Ελλήνων, δεν έχει τέλος, καθώς καθημερινά δεκάδες άνθρωποι πηγαινουν στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς των προσφύγων και προσφέρουν τρόφιμα, ρούχα και κουβέρτες. Ωστόσο, η υπομονή της κοινωνίας εξαντλείται απέναντι σε μια Ευρώπη που δείχνει αδιαφορία να επιλύσει το προσφυγικό και δεν σέβεται τις συμφωνίες. 

Ήδη μέσα στην χώρα περιφέρονται από τα νησιά μέχρι την Ειδομένη περί τους 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν η ροή προσφύγων συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό από την Τουρκία, δηλαδή 2.000-3.000 άτομα την ημέρα, τότε ο αριθμός μέχρι την Δευτέρα 7 Μαρτίου, οπότε είναι και η Σύνοδος Κορυφής, θα έχει διπλασιαστεί

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς παραμένει η αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η εξασφάλιση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων που θα παραμείνουν στην χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε την Πέμπτη το βράδυ αίτημα της Ελλάδας στην Κομισιόν για παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μια ρητή δέσμευση της τουρκικής πλευράς, πως θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για μείωση των ροών προς την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ευελπιστεί πως οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης θα εντείνουν την πίεση τους στην Τουρκία. 

Στα σχέδια της κυβέρνησης θα υπάρξει και η πρόταση για την απευθείας μεταφορά όσων δικαιούνται άσυλο, από την Τουρκία στις χώρες μεταστέγασης τους, κάτι που όμως απαιτεί την πλήρη συνεργασία των τουρκικών αρχών και νέα ευρωπαϊκά κονδύλια.