Με εθνική γραμμή, μπροστά στην πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που επειλεί τη χώρα λόγω του προσφυγικού, θέλει να προσέλθει ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή στήριξη από τους πολιτικούς αρχηγούς, έστω την ύστατη στιγμή, σε μια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αναμένεται να διεξαχθεί σε βαρύ κλίμα εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται η χώρα στο προσφυγικό ζήτημα.
Έπειτα από κομματικές αντεγκλήσεις και φόβο ασυνεννοησίας, το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών ορίστηκε για τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής. Μπροστά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που γνωρίζει η χώρα μας, με περισσότερους από 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες διάχυτους σε όλη την ηπειρωτική χώρα, σε πρόχειρους καταυλισμούς, με 8.000 εγκλωβισμένους στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και με την οικονομία και τον τουρισμό να απειλούνται από σοβαρές συνέπειες, οι πρόεδροι των συνταγματικών δυνάμεων θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια εθνική γραμμή, με την οποία θα προσέλθει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να έχει ως όπλο μια κοινή θέση και να επικαλεστεί την αμετακίνητη στάση όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, που θα αφορά στον καταμερισμό των προσφύγων και μεταναστών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν σε επίπεδο ηγετών στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε το πρωί σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στο γραφείο του στη Βουλή προκειμένου να χαράξει την στρατηγική του ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις θέσεις της κυβέρνησης στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού με βασική επιδίωξη την αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εξασφάλιση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων που θα παραμείνουν στην χώρα μας, αλλά και να πιεστεί η Τουρκία να σταματήσει τον βρώμικο ρόλο της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών μέσω των δουλεμπόρων.
Όσον αφορά το δικαίωμα βέτο στη Σύνοδο Κορυφής, με τεράστια επιφύλαξη διοχετεύεται ως ενδεχόμενο, καθώς τα περιθώρια της χώρας μας σε αυτό το επίπεδο είναι περιορισμένα, ενώ κυρίως χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για την άσκηση πίεσης στην Ευρώπη. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αλλά ότι είναι πάντα σε θέση να το πράξει.
Πηγή: newpost.gr