ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκρηξη επιδημιών λόγω προσφυγικού φοβούνται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Μια καινούργια πόλη από σκηνές, ανθρώπους που ζουν στην ύπαιθρο και περιμένουν επί ώρες στις ουρές των ΜΚΟ και των εθελοντών για να πάρουν ένα σάντουιτς, το καθημερινό τους κολατσιό. Μανάδες βράζουν νερό για να λούσουν τα παιδιά τους μέσα στα χωράφια, ενώ άλλες σε ένα τσουκάλι φτιάχνουν πατάτες για φαγητό. 

Αυτή είναι η νέα Ειδομένη των προσφύγων που ξεπερνούν τις 12.000.

Δραματική προειδοποίηση από τους γιατρούς

Οι γιατροί προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών, καθώςπρόσφυγες και μετανάστες πλήττονται από αρρώστιες, εξαιτίας των κακουχιών και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης σε καταυλισμούς χιλιάδων ανθρώπων.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλά συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι να περιμένουμε» δήλωσε στο Mega η υπεύθυνη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη. «Καθημερινά πάμε καινούργιες τουαλέτες, προσέχουμε τις συνθήκες υγιεινής, αλλά αυτό δεν φτάνει», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της οργάνωσης. 

Θερίζουν οι γαστρεντερίτιδες και ο πυρετός

Την ίδια ώρα στην Αθήνα εκτυλίσσεται ακόμη ένα δράμα στην πλατεία Βικτωρίας, τον Πειραιά και το ελληνικό. Εκεί οι συνθήκες διαβίωσης ξεπερνούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενώ τα μικρά παιδιά ταλαιπωρούνται από υψηλούς πυρετούς,γαστρεντερίτιδες και δερματικές ασθένειες. Κάποιοι γονείς αποκρύνουν τα παιδιά τους από τους κλειστούς χώρους φιλοξενίας, καθώς η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται λόγω του συνωστισμού μεγάλου όγκου ανθρώπων με ασθένειες.

Λίγο πιο νότια, στο Ελληνικό, οικογένειες προσφύγων πηγαίνουν καθημερινά στην παραλία του Αγίου Κοσμά για να πλυθούν μέσα στο κρύο και να πλύνουν με θαλασσινό νερό τα ρούχα τους. 

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση στην κεντρική διοίκηση να σταματήσει να στέλνει άλλους ανθρώπους στα σύνορα με τα Σκόπια. Η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε, αφού πείστηκαν οι πρόσφυγες να λήξουν την κατάληψη. Έτσι τρένα θα πηγαίνουν στα Σκόπια με αστυνομική συνοδεία, ενώ οι αρχές της ΠΓΔΜ υποσχέθηκαν ότι παραλάβουν 3.000 – 4.000 πρόσφυγες. 

Πηγή: newpost.gr