Την ακριβή ημερομηνία άφιξης των ελεγκτών αλλά, κυρίως, τις αξιώσεις τους για νέα μέτρα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, αναμένει να μάθει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες – και σε 200 μέτρα απόσταση από το κτίριο όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως», οι επικεφαλής του κουαρτέτου επιστρέφουν πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη, ενώ όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίου έχουν έρθει πιο κοντά στις θέσεις τους, «κλειδώνοντας» σε μέτρα περίπου 7 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Στο δημοσιονομικό κενό την τριετία 2016-2018 ώστε η Ελλάδα να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ η «αριθμητική» διαφορά ΕΕ και ΔΝΤ είναι 3 δισ. ευρώ. Η ΕΕ ζητεί για την τριετία 5,5 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ 8,5 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι στο πώς θα επιμεριστεί αυτό το βάρος σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα και μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι.
Στην συνεδρίαση του Eurogroup το ελληνικό ζήτημα είναι πρώτο στην ατζέντα. Εκεί θα ακουστεί και η θέση του ΔΝΤ, το οποίο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν στοχοποιήσει, καθώς θεωρούν ότι με τους Ευρωπαίους τα έχουν βρει στα βασικά.
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές μέσα από την διαπραγμάτευση θεωρούν πως «η στάση του Ταμείου είναι καθαρή και ειλικρινής. Θεωρεί ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι εφικτός» και ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα. Στη βάση αυτή, το Ταμείο δεν δείχνει πρόθυμο να «καταπιεί» μια πολιτική συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους (βάζοντας στον «λογαριασμό» και το προσφυγικό), θεωρώντας πως «η άσκηση δεν λύνεται», χωρίς τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι να προσφέρουν μια γενναία ελάφρυνση του χρέους (ώστε να μειωθεί και η ανάγκη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%).