Γροθιά στο στομάχι της «πολιστισμένης» Ευρώπης ήταν και η χθεσινή νύχτα στην Ειδομένη, καθώς οι περισσότεροι από 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό λάσπης, έτρεμαν από το κρύο, τη σφοδρή καταιγίδα και τους κεραυνούς που έπηξαν τη νύχτα την περιοχή.
Χιλιάδες παιδάκια, ασυνόδευτα και με οικογένειες, προσπαθούσαν να ζεσταθούν μέσα σε βρεγμένα χαρτόκουτα και κάτω από την αγκαλιά της μαμάς τους, αφού είχε γίνει γνωστό το κλείσιμο τον συνόρων από όλες της χώρες της Βαλκανικής Οδού, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί, ενώ ολοένα και πληθαίνουν τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί και ένα φρούτο.
Χθες ξέσπασαν άγριες συμπλοκές για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ, με τις φωτογραφίες ενός ματωμένου πατέρα να κάνουν το γύρο του κόσμου και να φωνάζουν παντού το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης.
Στον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη βρέθηκε χθες ο Κινέζος καλλιτέχνης Ai WeiWei, που πριν από μήνες είχε επισκεφθεί και την Λέσβο, δηλώνοντας έμπρακτα την συμπαράστασή του σε όσους φτάνουν στην χώρα μας και τώρα παραμένουν εδώ εγκλωβισμένοι.
Ο καλλιτέχνης περπάτησε ανάμεσα στις σκηνές, που χθες ήταν βυθισμένες στις λάσπες και δήλωσε: «Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κολλήσει εδώ. Εδώ που παραμένουν στην βροχή, βρεγμένοι, χωρίς καμία εικόνα για το μέλλον… Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη του 21ου αιώνα». Χαρακτηριστικά ανέφερε:
Η κατάσταση είναι μια τεράστια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετακινήσει τους πρόσφυγες από την Ειδομένη σε δομές στην Θεσσαλία, οι οποίες πάντως προς το παρόν δεν είναι έτοιμες.
Πρόκειται για το Στρατόπεδο Ευθυμιοπούλου, ανάμεσα στα χωριά Κουτσόχερο και Μάνδρα, μεταξύ Λάρισας – Τρικάλων, όπου ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες από τον στρατό και ο χώρος αναμένεται να ετοιμαστεί ακόμα και σήμερα, ενώ ακόμα δύο χώροι μπορούν να φιλοξενήσουν κόσμο, μόνο όμως προσωρινά. Πρόκειται για δύο χώρους ΣΕΑ, του Ευαγγελισμού, όπου ήδη φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες και τις εγκαταστάσεις στον Αερινό, που δεν λειτούργησαν ποτέ.