Με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι στις 12.15 στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των διμερών επαφών που θα έχει για το προσφυγικό, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο. Άγνωστο παραμένι εάν θα συμμετάσχει και ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σειρά άλλων συνατήσεων με σημαίνοντες παράγονες για το προσφυγικό.
Από τη συνάντηση των ηγετών, πάντως, δεν αναμένονται και πάλι αποφάσεις, με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε και την Τουρκία να δίνουν την εντύπωση ότι οι Σύνοδοι γίνονται μόνο για τις εντυπώσεις και για να φορτωθεί η Ελλάδα με νέους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αδυνατώντας να σηκώσει αυτό το βάρος.
Χθες, παρά την κρίση με τον Γιάννη Μουζάλα, οι συσκέψεις στο Μαξίμου για την προετοιμασία των ελληνικών θέσεων στην Σύνοδο ήταν συνεχείς και πυρετώδεις, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ειχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές τις τελευταίες ημέρες με τον ολλανδό προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μαρκ Ρούτε.
Ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας είχε εξάλλου ο έλληνας πρωθυπουργός και με τον επικεφαλής της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, καθώς σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για επανεισδοχή μεταναστών, στην οποία όμως περιλαμβάνονται και θέματα της εντιαξιακής πορείας της γείτονος.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται αύριο ο πρωθυπουργός να έχει συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Τι παίρνει και τι χάνει η Τουρκία
Η Σύνοδος Κορυφής είναι για πολλούς λόγους κρίσιμη. Όχι μόνο για να προωθηθεί η «ευρωπαϊκή απάντηση» στο προσφυγικό, σχέδιο που προωθεί η Άνγκελα Μέρκελ και στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ως προς τα ανταλλάγματα που θα λάβει η Τουρκία για να συμφωνήσει, τα οποία αγγίζουν όμως και την Κύπρο.
Σύμφωνα με τον EuObserver που επικαλείται το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, προβλέπεται η επαναπροώθηση όλων των μεταναστών συμπεριλαμβανομένων των Σύρων, που φτάνουν στην Ελλάδα από το έδαφός της, με τις χώρες της ΕΕ να δεσμεύονται σε διαδικασία μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, σε αντιστοιχία 1 προς 1, αλλά ο συνολικός αριθμός δεν θα ξεπερνά τους 72.000 για φέτος.
«Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που διέρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται πίσω», γράφει το προσχέδιο.
«Αυτό θα είναι ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο, που είναι αναγκαίο για να τερματιστεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη», προσθέτει.
Το προσχέδιο αναφέρει, επίσης, πως όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα θα καταγράφονται και οποιαδήποτε αίτηση ασύλου θα επεξεργάζεται εκεί. Όσων η αίτηση κριθεί «αβάσιμη ή μη θεμελιωμένη» θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εξέταση των ατομικών αιτήσεων για παροχή ασύλου και διασφαλίσει ότι οι αιτούντες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Από την πλευρά της, η Τουρκία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όχι μόνο οι Σύροι αλλά και οι Αφγανοί, οι Ιρακινοί και οι άλλες εθνικότητες θα προστατεύονται.
Σύμφωνα με το προσχέδιο πάντως, η ΕΕ δεν δίνει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, κάτι που η Τουρκία έχει ζητήσει σε αντάλλαγμα. «Η ΕΕ μαζί με την Τουρκία θα προετοιμαστούν για την απόφαση για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στη διαπραγμάτευση για την ενταξιακή πορεία όσο το δυνατόν συντομότερα», σημειώνει. Υπενθυμίζεται πως αυτό είναι και το βασικότερο σημείο τριβής με την Κύπρο, η οποία απείλησε να θέσει ενστάσεις στη Σύνοδο.