Υπό τη σκιά της διαρροής του Wikileaks για το κρυφό σχέδιο του ΔΝΤ για πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών, μετά τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών. Φορολογικό και ασφαλιστικό έχουν κλειδώσει, με μέτρα-φωτιά ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ωστόσο μεγάλη μάχη θα πρέπει να δοθεί στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, έντονο είναι το παρασκήνιο για το εάν και πώς τελικά θα φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς -όπως φαίνεται- είναι επιλογή των Ευρωπαίων και της ίδιας της Ουάσινγκτον…
Σε κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας ανοίγει το απόγευμα ο νέος κύκλος συνομιλιών του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το ΔΝΤ επιστρέφει στην Αθήνα αποφασισμένο να θέσει πιο επιτακτικά τις απαιτήσεις του για ασφαλιστικό, φορολογικό, δαπάνες και μισθούς του δημοσίου.
Το Euroworking Group αποφάσισε να μην υπάρξει καμιά εκταμίευση δόσης αν δεν μετέχει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ!… αν και κάποιοι μιλούν για συνεννόηση Ευρώπης-Αθήνας, αλλά και Αμερικανών για την αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, διαφωνεί με την αρχική συμφωνία Ελλάδας – Κομισιόν ότι με μέτρα 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ ως το 2018) θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Και το ΔΝΤ ζητά είτε περισσότερα σκληρά μέτρα, είτε γενναίο κούρεμα του χρέους, που δεν δέχονται ούτε να ακούσουν οι Ευρωπαίοι. Και στο «συμφωνημένο», όμως, 3%, υπάρχουν προβλήματα.
Στο φορολογικό υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για έσοδα +1% 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση θα συμπληρώσει τον λογαριασμό με άλλα 1,8 δισ. ευρώ μέσω έμμεσων φόρων. Τα νέα μέτρα, που πλήττουν ευθέως τους χαμηλόμισθους, αφορούν σε αύξηση:
- της τιμής της βενζίνης (5% στο λίτρο),
- του φυσικού αερίου,
- του καπνού και των τσιγάρων,
- του αλκοόλ,
- του ειδικού τέλους ταξινόμησης αυτοκινήτων
- στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής TV (που όμως δεν θα φτάσουν στον καταναλωτή, καθώς την αύξηση θα απορροφήσουν οι ίδιες οι εταιρείες).
Στο ασφαλιστικό υπάρχει προσέγγιση αλλά δεν την ονομάζεις, ακόμα, και ουσιαστική ή πλήρη. Και εδώ οι περικοπές είναι της τάξης του 1% (1,8 δισ. ευρώ) και, λογικά, θα υπάρξει συμφωνία πάνω στο σχέδιο που έχει υποβάλει τη ελληνική κυβέρνηση. Ειδικά μετά την παρέμβαση του Β. Σόιμπλε –«τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα πέτυχε αξιοσημείωτα πράγματα. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή την εξέλιξη»– που δείχνει να αποδέχεται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Τα μεγάλα αγκάθια είναι τα «κόκκινα δάνεια» και το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Δεν έχει υπάρξει η παραμικρή σύγκλιση, με τους θεσμούς να θέλουν να πουλιούνται και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, τα λεγόμενα «πράσινα», προκειμένου το «όλο πακέτο» να γίνει πιο ελκυστικό για τα funds που θέλουν να μπουν στην ελληνική αγορά των στεγαστικών δανείων. Αυτή, όμως, η εκκρεμότητα δεν αφορά έσοδα του κράτους αλλά την τακτοποίηση των τραπεζών που, μετά την ανακεφαλαιοποίηση –την οποία πάλι οι πολίτες πλήρωσαν…–, προσπαθούν να απαλλαγούν και από τα δάνεια που αφειδώς οι ίδιες χορηγούσαν.
Τίποτα, βέβαια, δεν αποκλείει εκπλήξεις ως προς τα μέτρα. Και όλα θα εξαρτηθούν από την πίεση που θα ασκηθεί στο ΔΝΤ. Αύριο, μάλιστα, στο Βερολίνο θα βρεθούν οι Κρ. Λαγκάρντ και Π. Τόμσεν, υπό τη σκιά της δημοσιοποίησης των διαλόγων του τελευταίου με τον Ντ. Βελκουλέσκου, προκειμένου η κ. Λαγκάρντ να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Από τη συνάντησή τους πολλά θα εξαρτηθούν…