Σημαντική προστασία από την επικίνδυνη λιπώδη νόσο του ήπατος παρέχει το πλέον αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική μελέτη.
Η λιπώδης νόσος του ήπατος χωρίζεται σε αλκοολική και μη αλκοολική: Η πρώτη συνδέεται κυρίως με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ενώ για τη δεύτερη βασικό παράγοντα κινδύνου αποτελεί η παχυσαρκία.
Η λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να οδηγήσει στην κίρρωση του ήπατος ή ακόμη και στο θάνατο.
Η μη αλκοολική μορφή της νόσου θεωρείτο μέχρι πρόσφατα αρκετά σπάνια, ωστόσο οι αυξανόμενοι δείκτες παχυσαρκίας, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η καθιστική ζωή στις ανεπτυγμένες κοινωνίες συναινούν σε μια δραματική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισής της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νάπολι, ο καφές μπορεί να προστατεύσει το συκώτι από την επικίνδυνη νόσο. Μάλιστα, τα οφέλη επεκτείνονται και σε παχύσαρκα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο συσσώρευσης λίπους στο συκώτι.
Στο πλαίσιο σχετικής δοκιμής σε πειραματόζωα, οι ερευνητές χορηγούσαν σε ομάδα ποντικιών ημερήσια δόση καφέ, στο πλαίσιο μιας διατροφής με πολλά λιπαρά, ενώ μια άλλη ομάδα πειραματόζωων ακολουθούσε την ίδια διατροφή χωρίς να λαμβάνει δόση καφέ. Σε σύγκριση με ποντίκια που δεν «έπιναν» καφέ, τα πειραματόζωα της πρώτης ομάδας παρουσίασαν λιγότερα σημάδια μη αλκοολικής νόσου στο συκώτι τους. Η ποσότητα που χορηγήθηκε στα ποντίκια ήταν αντίστοιχη με έξι φλιτζάνια εσπρέσο την ημέρα για ένα άτομο με βάρος 70 κιλά.
Πέρα από τη βελτιωμένη κατάσταση του ήπατος, παρατηρήθηκε στην ομάδα του καφέ μικρότερη αύξηση του βάρους και μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης, παρά το γεγονός ότι οι δύο ομάδες ποντικιών ακολουθούσαν ακριβώς την ίδια διατροφή.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη του καφέ στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτουν από τη θετική επίδραση του ροφήματος στη δομή του εντέρου. Συγκεκριμένα, ο καφές αυξάνει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ζονουλίνη, η οποία περιορίζει τη διαπερατότητα του εντέρου ώστε να φιλτράρονται πιο αποτελεσματικά βλαβερές ουσίες. Η αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου συνεπάγεται ότι οι βλαβερές ουσίες περνούν στο αίμα και φτάνουν τελικά στο συκώτι.
Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο καφές μπορεί να αντιστρέψει τις βλάβες που συνοδεύουν τη μη αλκοολική νόσο του ήπατος, ωστόσο η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι το ρόφημα δρα και προληπτικά.