Με απογοήτευση γεμάτη στις αποσκευές τους επέστρεψαν στην Αθήνα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, στους οποίους κατέστη σαφές από όλες τις επαφές που είχαν στην Ουάσινγκτον, ότι ο όλεθρος που έρχεται είναι αναπόφευκτος.
Η κυβέρνηση παραδέχεται για πρώτη φορά πλέον ότι τα μέτρα που ζητούνται είναι συνολικά 9 δισ. ευρώ, γι'αυτό και θα απαιτηθούν άλλα 3,4 δισ. ευρώ για να ικανοποιηθεί η προϋπόθεση της απομείωσης χρέους. Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν ότι είναι αδύνατο να ληφθούν επιπλέον των επιπλέον (!) μέτρα, ωστόσο μπαίνουν στη συζήτηση με μόνη προϋπόθεση να γίνει η πολυπόθητη απομείωση του ελληνικού χρέους.
Και καθώς σχετικές οι πληροφορίες (τις οποίες ουσιαστικά επιβεβαιώνει η κυβέρνηση) μιλούσαν αρχικά για περίπου 3-3,5 δισ. επιπλέον μέτρα, ο τελικός «λογαριασμός» για τους πολίτες ανεβαίνει πλέον και στα 8-9 δισ. ευρώ (αντί στα 5,4 δισ. που ήταν ήδη γνωστά, ή και έως 1 δισ. περισσότερα από τα 7,2-8,1 δισ. ευρώ για τα οποία μιλούσε ο Πόουλ Τόμσεν το τελευταίο διάστημα).
Η "φόρμουλα" αυτή φέρεται να είναι γερμανικής εμπνεύσεως και, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν παρουσιάστηκε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον μόνο ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε ενστάσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε όμως χθες το βράδυ ότι υπάρχει τέτοια πρόταση και φάνηκε διατεθειμένη να την αποδεχθεί, εφόσον συνοδευθεί από κάποια δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το 'πακέτο' που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους».
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι η πρόταση προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης «με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε τον στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι τότε να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται κάθε συζήτηση για το χρέος τώρα και κεθαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση, με βασική θέση της, τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, πάντως, έχει και το επιχείρημα του προσφυγικού, αλλά και την θετική (για εμάς) στήριξη του Brexit… ΣΕ κάθε περίπτωση η εβδομάδα που μόλις άρχισε είναι η πιο κρίσιμη και καθοριστική εβδομάδα για το εάν οι ευχές θα γίνουν πραγματικότητα και θα έχουμε συμφωνία.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μέτρα που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ της χώρας μας, την ώρα που οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ πιέζουν για μέτρα ισοδύναμα με το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά είναι τεράστια, δεν μπορεί να καλυφθεί, σχολίαζε πηγή που έχει γνώση των σχετικών συνομιλιών.