Τα λεγόμενα μέτρα-“κάβα” που θα αποτελέσουν το 4ο Μνημόνιο της Ελλάδας με τους δανειστές μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευση, που αρχίζει εκ νέου στην Αθήνα. Όλες οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης και τα επιπρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που συμφώνησε το Eurogroup την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος που θα εγκρίνει τις αποφάσεις.
Μέσα σε πέντε ημέρες, οικονομικό επιτελείο και δανειστές θα πρέπει να οριστικοποιήσουν ασφαλιστικό και φορολογικό που κατατέθηκαν χθες στην Βουλή, ώστε να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατό κλείνοντας έτσι πρώτα συμφωνημένα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, θα πρέπει να δρομολογηθεί η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τις αυξήσεις σε έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που βάζουν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό και φέρνουν ανατιμήσες σε τέλη κινητής τηλεφωνίας, ίντερνετ , συνδρομητικής τηλεόρασης, ΕΦΚ σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα, τέλη κυκλοφορίας.
Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα
Μια ακόμη παρέμβαση στον ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες έπεσαν στα μαλακά από τις αλλαγές του 2015. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι:
– Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 24% στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (νερού, ηλεκτρικού ρεύματος).
- Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24%, από 13% που είναι σήμερα ο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία.
- Η κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6% που ισχύει για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια του θεάτρου. ¨Όλα αυτά τα είδη αναμένεται να μεταταχθούν στο συντελεστή του 13%.
- Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 8.180 ευρώ που ζητούν από τώρα οι δανειστές. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να θέσει μια τόσο μεγάλη μείωση στα μέτρα «ύστατης καταφυγής».
- Ουσιαστικές περικοπές στο μισθολόγιο των υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης αλλά και τα ειδικά μισθολόγια για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς , δικαστικούς και υψηλόβαθμο κλήρο. Επίσης, στην κατεύθυνση της συνέχισης των αλλαγών στο δημόσιο θα πρέπει να επανεξεταστεί ο αριθμός του προσωπικού στα σώματα ασφαλείας και τον στρατό.
- Το πάγωμα επ’ αόριστο των νέων προσλήψεων με την διατήρηση στο ακέραιο του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε απολύσεις. Σε αμφισβήτηση τίθεται ακόμη αν θα επιτραπούν και οι συνολικά 6.700 προσλήψεις που θεωρούνται σήμερα σίγουρες, αφού έπρεπε να γίνουν από το 2010, αλλά αναβάλλονταν για να συγκρατηθούν οι δαπάνες του δημοσίου.
- Ορισμός σημαντικών περικοπών ή στις αμυντικές δαπάνες , με αρχή τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί από φέτος στον προϋπολογισμό.
- Εξοικονόμηση περίπου 950 εκατ. ευρώ από τα κοινωνικά επιδόματα μέχρι και το 2018, όπως αναφέρεται και στο τρίτο μνημόνιο.
- Δέσμευση εκ των προτέρων από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των συνολικά 27 αποκρατικοποιήσεων που περιείχε το υπόμνημα του μνημονίου ΙΙΙ, στις οποίες περιλαμβάνονται, η πώληση του 51% της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ. Οι ευρωπαίοι δανειστές ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και θα έρθουν έσοδα 1,4 δισ. το 2016, 3,7 δισ. το 2017 και 1,3 δισ. το 2018.
Πηγη: newsroom usay.gr, enikonomia.gr