ΔΙΕΘΝΗ

Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία σε Έλληνα φωτορεπόρτερ

Ο Γιώργος Μουτάφης ο οποίος εργάζεται ως φωτορεπόρτερ για την Bild αναγκάστηκε να επιστρέψει με την πρώτη σημερινή πτήση στην Αθήνα. Νωρίτερα, οι τουρκικές αρχές των ενημέρωσαν πως δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

 

 

 

 

Ο Έλληνας φωτορεπόρτερ όπως αναφέρει η Bild ενημερώθηκε από τις τουρκικές αρχές πως βρίσκεται σε μία λίστα με πρόσωπα στα οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως ο Έλληνας φωτορεπόρτερ δεν είχε ως βασικό προορισμό την Τουρκία αλλά θα έπαιρνε αεροπλάνο από το αεροδρόμιο Ατατούρκ με προορισμό τη Λιβύη.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή, μια Ολλανδή δημοσιογράφος -με καταγωγή από την Τουρκία- κρατείται και ανακρίνεται μετά από ανάρτησή της για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον λογαριασμό της στο Twitter.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Metro για την οποία εργαζόταν, η Εμπρού Ουμάρ τέθηκε υπό κράτηση το Σάββατο. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Εμπρού Ουμάρ έγραψε στο Twitter ότι αστυνομικοί βρίσκονται στην πόρτα της και ότι τη μεταφέρουν σε αστυνομικό τμήμα στο Κουσάντασι.

Στη Χάγη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, Χέρμαν βαν Γκέλντερεν, επιβεβαίωσε ότι η δημοσιογράφος κρατείται, προσθέτοντας ότι υπάρχουν λίγες πληροφορίες. Οι τουρκικές Αρχές έχουν ξεκινήσει σχεδόν 2.000 νομικές διαδικασίες κατά ανθρώπων που κατηγορούνται ότι προσέβαλαν των Ερντογάν.

H Ουμάρ έγραψε κείμενο στη Metro, καταγγέλλοντας την έκκληση του προξενείου της Τουρκίας στο Ρόντερνταμ προς Τούρκους πολίτες στην Ολλανδία να αναφέρουν περιπτώσεις ανθρώπων που "προσβάλλουν" την Τουρκία και τον ηγέτη της. Μεταξύ άλλων, η Ουμάρ χαρακτήρισε τον Ερντογάν "δικτάτορα" και "σουλτάνο".

Η ίδια συνέκρινε αυτή την πρακτική με τις πρακτικές του NSB, μία αναφορά στο ολλανδικό ναζιστικό κόμμα στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούνται άλλωστε ότι κάνουν τα "στραβά μάτια" στην επιχείρηση του Ερντογάν να πλήξει την ελευθερία του λόγου, με αντάλλαγμα την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό.  Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Γερμανός δημοσιογράφος τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και απελάθηκε στην Αίγυπτο.