ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος – Αποφάσεις μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου

Ανοίγει σήμερα η συζήτηση για τον τρόπο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του και μάλιστα παρά τις γερμανικές ενστάσεις.

 

Αυτό προανήγγειλαν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ολλανδός επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι τα όποια μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να αναμένονται παρά μόνο μετά και το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Για τη σημερινή ωστόσο συνεδρίαση έριξαν τον πήχη των προσδοκίων, καθώς όπως άφησαν να εννοηθεί θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στην Ελλάδα.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ντάισελμπλουμ το θέμα του χρέους θα βρεθεί βεβαίως σήμερα στο τραπέζι της συνεδρίασης ωστόσο δεν πρέπει να αναμένεται κάποιο συμπέρασμα καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος.

«Οπωσδήποτε θα συζητήσουμε το χρέος. Θα συζητήσουμε το πότε, το εάν και το υπό ποιες συνθήκες. Θα είναι η πρώτη συζήτηση οπότε δεν περιμένω οριστικά αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σόιμπλε: Να τηρήσουν οι Έλληνες πολιτικοί τη συμφωνία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συμπληρώνοντας πως το πρόγραμμα διάσωσης θα βοηθήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες να σταθούν στα πόδια τους. Όπως είπε: «Είναι ένα δύσκολο μονοπάτι για την Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να τηρήσουν το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας».

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο

Μεταρρυθμίσεις, προληπτικά μέτρα και συζήτηση για χρέος θα είναι τα θέματα που θα θιγούν στο Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος Οικονομικών, αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο του Eurogroup, τόνισε ότι «πρέπει όλοι μαζί να είμαστε στο ίδιο καράβι, πρέπει να οδηγηθούμε σε συγκερασμό διαφορετικών απόψεων» και να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Σήμερα θα γίνει ένα σημαντικό βήμα δήλωσης της πρόθεσής μας για μια συμφωνία, εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δανειστών.

Η Κομισιόν πιστεύει ότι στις μεταρρυθμίσεις έγιναν πολλά. Χθες πέρασε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, σημείωσε και αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και στη συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε ανάκαμψη από το β' εξάμηνο και θα δει αύξηση του ΑΕΠ 2,7% το 2017.

Μετά τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να δούμε τα δύο άλλα θέματα: τον προληπτικό μηχανισμό όπου πρέπει να κάνουμε ακόμα πρόοδο και το χρέος που θα ξεκινήσουμε να συζητούμε.

Σε ότι αφορά τον προληπτικό μηχανισμό σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στο «σωστό δρόμο», ενώ για το χρέος ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν βάζει την τεχνογνωσία, αλλά η απόφαση εν πολλοίς εξαρτάται από τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει τους θεσμούς, το ΔΝΤ αλλά και τα κράτη-μέλη.

Κατέληξε δίνοντας μια περιγραφή της κατάστασης: στις μεταρρυθμίσεις έχουμε φτάσει στο τέλος, στον προληπτικό μηχανισμό είμαστε σχεδόν εκεί που θέλουμε και για το χρέος τώρα ξεκινάμε.

Σαπέν: Η Αθήνα τήρησε τις δεσμεύσεις της

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα "τήρησε τις δεσμεύσεις της", διαβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λίγο πριν από μια σημαντική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

"Οι Έλληνες έκαναν όλες τις προσπάθειες που τους είχαμε ζητήσει να κάνουν και τίποτε δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ούτε την ειλικρίνεια ούτε την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Τήρησε τις δεσμεύσεις της", δήλωσε ο υπουργός καθ' οδόν προς τις Βρυξέλλες γι' αυτή την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.

"Αντικειμενικά, αυτή η ελληνική κυβέρνηση (…) έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες εδώ και ενάμισι χρόνο για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε βάθος", υπογράμμισε. "Ψήφισε και υιοθέτησε μέτρα δημοσιονομικών περικοπών που είναι απολύτως σημαντικά".

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, το Eurogroup οφείλει να ξεκινήσει απ' αυτές τις βάσεις ώστε "να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να μεταμορφωθεί κατά κάποιον τρόπο η πραγματική προσπάθεια των Ελλήνων σε όραμα πολλών ετών που να τους επιτρέπει να επιστρέψουν στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα".

Γκίντος: Οι διαφορές θα γεφυρωθούν

Αισιόδοξος για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές εμφανίστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος. Όπως είπε «υπάρχουν διαφορές, οι οποίες ευελπιστώ ότι θα γεφυρωθούν και ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα επόμενα βήματα».

Παντοάν: Η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα

Ο Ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Παντοάν τόνισε ότι το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι του Eurogroup, ενώ δήλωσε ότι υπάρχει "μετριοπαθής αισιοδοξία" για την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Καζιμίρ: Σήμερα θα συζητηθεί η πρόοδος της Ελλάδας

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει μέσω tweet ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Καζιμίρ.

Επιπλέον, η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα χαράξει και την μελλοντική πορεία που θα ακολουθηθεί στο θέμα της Ελλάδας, καταλήγει στην ανάρτηση του.

Αλεξάντερ Στουμπ: Η Ελλάδα να μην περιμένει θαύματα 

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει θαύματα» δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, γνωστός για την επικριτική του στάση απέναντι στην χώρα μας. «Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους επί της αρχής. Αλλά τα κουρέματα χρέους δεν είναι στο τραπέζι. Τα έχει βγάλει από το τραπέζι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Να συζητήσουμε την ωρίμανση, τα επιτόκια ή τα χρονοδιαγράμματα –αυτά μπορούμε να τα κάνουμε. Αλλά να μην περιμένουν θαύματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουμπ. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν υπογράμμισε ότι οι σημερινές συζητήσεις βρίσκονται σε πρωταρχικό στάδιο. «Υπάρχει μια προθυμία να καταλήξουμε [σ.σ. επί του ζητήματος του χρέους αλλά δεν ελπίζω ότι θα αυτό θα γίνει σήμερα» τόνισε ο κ. Νούναν, και συνέχισε: «Οι χώρες θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά από πέρσι και δεν πιστεύω ότι θέλει κανένας μια σειρά συναντήσεων που δεν θα οδηγήσουν πουθενά, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τόσα άλλα προβλήματα, όπως το Brexit».