ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διεύρυνση της ΝΔ

Να δημιουργηθεί ένα «κοινωνικό ρεύμα ανατροπής της κυβέρνησης» που θα προκληθεί όμως από την πολιτική διεύρυνση της ΝΔ στο χώρο του μεταρρυθμιστικού και φιλελεύθερου κέντρου επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε το Σαββατοκύριακο δυο κινήσεις με ιδιαίτερη σημασία για το συγκεκριμένο εγχείρημα που δείχνουν πως θέλει να κινηθεί. Με ομιλία του στους νέους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών της Ν.Δ. τους κάλεσε να εργαστούν και να κινηθούν ώστε να γίνει πράξη η «πολιτική διεύρυνση» της παράταξης, ενώ είπε με έμφαση: «Η ΝΔ πρέπει να έρθει στην εξουσία ως επικεφαλής μιας πλατιάς μεταρρυθμιστικής πλειοψηφίας, η οποία θα έχει έναν και μόνο σκοπό, να μην αποτελέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των μνημονιακών κυβερνήσεων».

Αυτή η φράση ήταν στο επίκεντρο της στρατηγικής του, αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ. στοχεύει, πέρα από την προσέλκυση κοινωνικών δυνάμεων στις οποίες η επιρροή του κόμματος πάσχει, θέλει να προχωρήσει και η συμμαχία με άλλα κόμματα και πρόσωπα.

To συνέδριο της Δράσης και οι παρουσίες

Η άλλη κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν η παρουσία του στο 4ο συνέδριο της «Δράσης», όπου και τέθηκε και η σφραγίδα για μετεκλογική συνεργασία των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Η επικύρωση της μεταρρυθμιστικής συμμαχίας έγινε, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, μέσα από τις ομιλίες του Κυρ. Μητσοτάκη, του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη (προτίμησε το συνέδριο της Δράσης αντί για την Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) και του προέδρου της Δράσης, Θόδωρου Σκυλακάκη με τις οποίες έστειλαν το μήνυμα ότι μεταξύ τους υπάρχει κοινός κώδικας επικοινωνίας που βοηθά τις όποιες μελλοντικές συζητήσεις.

Στο συνέδριο βρέθηκε, πέρα από τον ιδρυτή της Δράσης, Στέφανο Μάνο, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Άγης Βερούτης, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Χάρης Θεοχάρης και πολλοί άλλοι.

«Η Δράση και το Ποτάμι έχουν αντισταθεί στο λαϊκισμό από όπου και αν προέρχεται και για αυτό νοιώθω πολύ οικεία μαζί σας», σημείωσε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ και στη συνέχεια έδωσε το στίγμα του για το πώς θα μπορέσει αυτή η συνεργασία να στεριώσει: «Ναι, πράγματι σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και ναι, η ΝΔ θα είναι ο κεντρικός εκφραστής αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας που γεννιέται στη χώρα. Παρά τις οποίες διαφωνίες και τις όποιες διαχωριστικές γραμμές, να πάμε όλοι μαζί, να οικοδομήσουμε συνθήκες μακροχρόνιας πολιτικής επικράτησης των ιδεών μας».

Ο ρόλος Θεοδωράκη, Σκυλακάκη, Χρυσοχοΐδη

Χείρα πολιτικής φιλίας έτεινε στον Κυρ. Μητσοτάκη και ο Στ. Θεοδωράκης που ανέφερε ότι πρόθεση του Ποταμιού είναι «να συνεργαστούμε με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις», προσθέτοντας πως «θα είμαστε μαζί σε ένα συνεχή διάλογο για αυτά τα λίγα που μας χωρίζουν, καθώς θα πρέπει άμεσα οι δυνάμεις της λογικής να δώσουν όλες μαζί μια πειστική αντιπρόταση στον κουρασμένο ελληνικό λαό».

Είχαν φροντίσει να καλλιεργήσουν το έδαφος νωρίτερα οι Στ. Μάνος (επιτέθηκε με σφροδρότητα στον Κώστα Καραμανλή και στον Προκόπη Παυλόπουλο) και Θ. Σκυλακάκης (λέγεται ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις και επιστρέφει στη Ν.Δ.)  με τον δεύτερο να είναι πιο διαχυτικός για τον Κυρ. Μητσοτάκη και να λέει ότι «οι πολίτες τόλμησαν, και έδωσαν την ευκαιρία στο μεγαλύτερο κόμμα σήμερα στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί την εναλλακτική λύση μετά τις κυβερνήσεις των μνημονίων, φτάνει να συσπειρωθούν γύρω του οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου».

Στο παρασκήνιο οι συζητήσεις προχωρούν για τη διεύρυνση της Ν.Δ., η οποία συναντά αντιδράσεις κυρίως από τους καραμανλικούς, ενώ λέγεται ότι πολύ κοντά με τη νέα ηγεσία είναι πλέον και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. 

thetoc.gr