Οι πιστωτές της Ελλάδας έφθασαν σε συμφωνία η οποία θα οδηγήσει στην αποδέσμευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ και δεσμεύθηκαν ότι θα προχωρήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γράφει το Bloomberg.
Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ χαλάρωσε τη σκληρή του στάση, αλλά επέμεινε ότι το πρόγραμμα δεν οδηγεί σε δημοσιονομική βιωσιμότητα.
«Εμείς από την πλευρά μας κάναμε ένα μεγάλο συμβιβασμό, υποστηρίξαμε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να εφαρμοστούν τώρα, αλλά έπρεπε να συμφωνήσουμε ότι τελικά θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος» είπε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, και πρόσθεσε ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. «Όλοι δείξαμε ευελιξία» πρόσθεσε.
Έπειτα από μία συνεδρίαση 11 ωρών, οι υπουργοί συμφώνησαν στην αποδέσμευση της δόσης που ήδη έχει καθυστερήσει και έθεσαν τον «οδικό χάρτη» για την ελάφρυνση του χρέους. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά την υποχώρηση του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα σε αυτές η Γερμανία και η Ολλανδία, στις οποίες θα διεξαχθούν εκλογές τον επόμενο χρόνο, επέμειναν ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα συναντήσουν την αντίδραση του εκλεκτορικού σώματος που έχουν κουραστεί από την βοήθεια στην Ελλάδα.
Πολιτικό κεφάλαιο
Η αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, θα δοθεί σε δύο δόσεις, η πρώτη των 7,5 δισ. ευρώ θα αποδεσμευθεί τον Ιούνιο για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί το Σεπτέμβριο.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί πριν από ένα μήνα τονίζοντας ότι οι υπουργοί οδήγησαν στα άκρα το πολιτικό τους κεφάλαιο για να προχωρήσει η συμφωνία.
Με τον Αλέξη Τσίπρα να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις για περισσότερη λιτότητα και την Ευρώπη να μην επιθυμεί να ενισχύσει τον Ευρωσκεπτικισμό με φόντο το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι υπουργοί ευθυγραμμίστηκαν με το πακέτο που θα αποτρέψει την επανάληψη μίας κρίσης σαν αυτή του περασμένου καλοκαιριού που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ.
Η ευρωζώνη συμφώνησε ότι η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 15% του ΑΕΠ της χώρας μεσοπρόθεσμα και όχι πάνω από το 20% μακροπρόθεσμα. Επίσης το Eurogroup συμφώνησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα θα ανέλθει στο 3,5%, ένα πλεόνασμα που προηγουμένως το ΔΝΤ είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να το διατηρήσει.
Η συμφωνία είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, που ανοίγει το δρόμο για το τέλος του κύκλου της ύφεσης και της λιτότητας είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει τις σημαντικές προσπάθειες και την εμπιστοσύνη που μπορούμε να έχουμε στην ελληνική κυβέρνηση» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.