Μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις, αντιπαραθέσεις, εκατέρωθεν υποχωρήσεις, η πολυπόθητη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία στη Διάσκεψη των Προέδρων επετεύχθη και… βγήκε λευκός καπνός από τη συνεδρίαση για τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Υπέρ ψήφισαν 20 βουλευτές, παρών 4.
Ειδικότερα, η σύνθεση του ΕΣΡ είναι η εξής:
- Αθανάσιος Κουτρομάνος – πρόεδρος
- Ροδόλφος Μορώνης – αντιπρόεδρος.
- Πόπη Διαμαντάκου – μέλος
- Βασίλης Καραποστόλης – μέλος
- Νίκος Κιάος – μέλος
- Βίκυ Μήτρου – μέλος
- Δήμητρα Παπαδοπούλου – μέλος
- Γιώργος Σαριδάκης – μέλος
- Γιώργος Πλειος – μέλος
Ειδικότερα την πρόταση του κ. Βούτση υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.
Πώς ψήφισαν οι βουλευτές:
Ανδρέας Λοβέρδος: ναι
Τασία Χριστοδουλοπούλου: ναι
Νίκος Δένδιας: ναι
Νίκος Βούτσης: ναι
Βαγγέλης Μεϊμαράκης: ναι
Γιώργος Βαρεμένος: ναι
Νικήτας Κακλαμάνης: ναι
Δημήτρης Κρεμαστινός:ναι
Γιώργος Λαμπρούλης ΚΚΕ: παρών
Σπύρος Λυκούδης: ναι
Χρήστος Μαντάς: ναι
Χρήστος Παππάς (ΧΑ): παρών
Θανάσης Παφίλης: παρών
Σπύρος Δανέλης: ναι
Θανάσης Παπαχριστόπουλος: ναι
Μάριος Γεωργιάδης: παρών
Νικόλας Σεβαστάκης: ναι
Κωνσταντίνος Δουζίνας: ναι
Μάκης Μπαλαούρας: ναι
Νίκος Μανιός: ναι
Αντώνης Συρίγος: ναι
Χαρά Καφαντάρη: ναι
Ιωάννης Τραγάκης: ναι
Τάσος Κουράκης: ναι
Τι έγινε στη συνεδρίαση
Νωρίτερα, από πλευράς της ΝΔ ο Νίκος Δένδιας χαιρέτησε τη σημερινή δήλωση του Νίκου Παππά και δημόσια, ζήτησε όμως ρητή δέσμευση από τον Νίκο Βούτση για αύξηση του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. «Χαιρετίζουμε τη σημερινή δήλωση του Νίκου Παππά, την οποία ερμηνεύοντας καταλήγω ότι προσχωρεί επιτέλους σε ένα πλαίσιο σκέψης πολύ ορθότερο από το αρχικό περί τεσσάρων αδειών», είπε ο Ν. Δένδιας.
Παράλληλα εξήρε τη στάση του προέδρου της Βουλής λέγοντας:
Εμείς σαν κόμμα και εγώ προσωπικά έχω αποτιμήσει εξαιρετικά θετικά τη δική σας συμβολή γενικά στην συγκρότηση των ανεξαρτήτων αρχών.
Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι είναι «σαφής η πρόταση μου ότι το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια διερεύνηση με ανοιχτό τον ορίζοντα για ένα αυξημένο διάλογο αλλά με διαβούλευση και στο ΕΣΡ και από την πλευρά μας».
Επίσης διευκρίνισε ότι «ο συγκεκριμένος αριθμός (σ.σ.4) ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι του αρμοδίου υπουργού και ως τέτοια την έχουμε ιστορικά χρεωθεί, με τα όποια της στοιχεία την τεκμηριώνουν ή τη στηρίζουν». Επιπλέον τόνισε ότι «αν πάει το ΕΣΡ και με οποιαδήποτε σύνθεση αρχίζει να λέει ότι μπορεί να είναι 15-16 κανάλια και έργω θα βγω δημοσίως να πω κάνετε λάθος» και συνέχισε: «Εγώ καταλαβαίνω ότι ζητάτε να ξεφύγουμε ευθέως από τον περιοριστικό αριθμό».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την πλευρά της δια του Ανδρέα Λοβέρδου εμφανίστηκε να συμφωνεί με την πρόταση του κ. Βούτση για τη σύνθεση του ΕΣΡ, αν και διατήρησε επιφυλάξεις ως προς τη δήλωση του Νίκου Παππά για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
«Το ΣτΕ ξεκαθάρισε τα πράγματα. Ο κ. Παππάς πιάστηκε αγκαζέ με υποψήφιο καναλάρχη, έχασε την αξιοπιστία του στη Βουλή, γιατί δεν μας άκουγε. Μετά την απόφαση του ΣτΕ που ήταν ήττα της κυβέρνησης, ο υπουργός δεν παραιτήθηκε, δικαίωμά του, αλλά και δικό μας δικαίωμα να αμφισβητούμε τι σημαίνει η μη παραίτησή του» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε:
Μετριοπαθέστερη η σημερινή δήλωση του Παππά, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξει αύριο πάλι γνώμη για τον αριθμό των αδειών με αντισυνταγματικές εμμονές ο Παππάς Συμφωνούμε με την πρότασή σας για τον Κουτρομάνο.
Παρών δήλωσε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, διευκρινίζοντας ότι η διαφωνία δεν έγκειται τόσο στα πρόσωπα όσο ως προς τις αποφάσεις.
«Σήμερα θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα. Εμείς έχουμε έρθει να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της συνεννόησης αλλά και του αποτελέσματος, όπως σε κάθε συνάντησή μας», δήλωσε από την πλευρά του Ποταμιού ο Σπύρος Λυκούδης και επέμεινε στην πρόταση για τον Μιχάλη Σταθόπουλο.
Από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ. ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος συνεχάρη τους εκπροσώπους των ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού για τη στάση τους λέγοντας ότι «σήμερα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων» αλλά και τον Νίκο Βούτση, για τον οποίο είπε ότι «έγραψε ιστορία με τον τρόπο που το χειρίστηκε από την αρχή».
«Παρών», ψήφισε η Χρυσή Αυγή, όπως δήλωσε ο Χρήστος Παππάς και κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι έχουν γίνει γρανάζια της διαπλοκής.
Τα εύσημα στον Νίκο Βούτση έδωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λέγοντας ότι έπρεπε να έχει λυθεί και εκφράζοντας κατανόηση για τις δύσκολες προσπάθειες.
Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης έδειξε επίσης να κινείται συναινετικά, ζητώντας όμως όπως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιπλέον διαβούλευση – ενημέρωση για τα νέα προτεινόμενα μέλη.
«Σε εμάς επικρατεί το συναίσθημα της χαρμολύπης, Από τη μια χαιρόμαστε που έχουμε συμβάλει στο να υπάρξει μια εικόνα συναίνεσης, από την άλλη υπάρχει το συναίσθημα λύπης καθώς βλέπουμε ότι πάμε να νομοθετήσουμε σε προφορικές διαβεβαιώσεις και διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας πάνω σ’ αυτό», είπε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Τάσος Κουράκης χαρακτήρισε πολύ θετικό ότι η πλειοψηφία ανταποκρίθηκε, και άφησε αιχμές για κάποιους ότι «πρέπει να ζητήσουνε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη συγκρότηση του ΕΣΡ».
Με συναινετικό λόγο τοποθετήθηκε και ο Νικήτας Κακλαμάνης λέγοντας πως αν το Ποτάμι επιμείνει στην πρόταση για τον κ. Σταθόπουλο η ΝΔ δεν έχει πρόβλημα και σημείωσε ως προς τα μέλη ότι δεν έχει νόημα να γίνει άλλη διάσκεψη παρά μόνο αν υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος για κάποιο προτεινόμενο μέλος. «Και εμένα δεν μου αρέσουν όλοι εδώ μέσα αλλά αν το πάμε έτσι δεν θα καταλήξουμε ποτέ».