ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά από «Γολγοθά» 14 χρόνων, εκδικάστηκε αποζημίωση – «μαμούθ» 1,2 εκατ, ευρώ, για το θάνατο νεαρής γυναίκας από ιατρικό λάθος.

Ο «Γολγοθάς» τους κράτησε 14 χρόνια αλλά δικαιώθηκαν. Αποζημίωση – «μαμούθ» πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα αναγκαστεί τελικά να καταβάλει νοσοκομείο στην οικογένεια μιας 26χρονης γυναίκας, η οποία κατέληξε δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού της, εξαιτίας τραγικού ιατρικού λάθος στην Καλαμάτα.

Πριν από 14 χρόνια η νεαρή γυναίκα γέννησε με καισαρική τομή (λόγω ισχιακής προβολής) με επέμβαση που έγινε από ειδικευόμενους ιατρούς υπό την εποπτεία του διευθυντή του νοσοκομείου, τις επόμενες μέρες μετά την επιστροφή της στο σπίτι της είχε ενοχλήσεις, με εμετούς, ναυτίες, υψηλό πυρετό χωρίς να διαγνωστεί το πραγματικό πρόβλημα, καθώς εντοπίστηκε λιθίαση νεφρού, πιθανή απόφραξη ουρητήρα κ.λπ. που αντιμετωπίστηκε με αντιβίωση.

Η γυναίκα απεβίωσε και Ωστόσο και  η νεκροψία έδειξε ότι μετά την καισαρική τομή οι ιατροί ξέχασαν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας υπόλειμμα πλακούντα (διαστάσεων 7Χ6Χ1,2cm) που προκάλεσε διάχυτη σηψαιμία, που κατέληξε σε σηπτικό σοκ.

Ο διευθυντής καταδικάστηκε το 2006 πρωτόδικα σε 3,5 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας που τελικά μειώθηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, κάνοντας δεκτές τις αγωγές οκτώ συγγενικών της προσώπων, επιδίκασε αρχικά χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη (λόγω ψυχικής οδύνης) ποσό που προσέγγιζε τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Το Νοσοκομείο προσέβαλε την πρωτόδικη απόφαση με έφεση, όπως αναφέρει το star.gr, υποστηρίζοντας ότι τα ποσά που επιδικάστηκαν (σε σύζυγο, γονείς, 3 παιδιά, αδελφό κ.λπ.) είναι εξωπραγματικά και πρωτοφανή, κατατείνοντας όχι σε ανακούφιση και απάβλυνση της οδύνης, αλλά σε πλουτισμό των συγγενών…

Το Δ. Εφετείο Τρίπολης μείωσε τη χρηματική ικανοποίηση περίπου στο μισό, ενώ απέκλεισε από τα πρόσωπα της οικογένειας που δικαιούνται αποζημίωση την πεθερά, στην οποία το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ποσό ύψους 200.000€.

Το Α’ τμήμα ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Ν. Σακελλαρίου (εισηγητής Χ. Κομνηνός) ανέτρεψε την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ότι στην έννοια της οικογένειας και των εγγύτερων συγγενών του θύματος που μπορούν να ζητήσουν χρηματική ικανοποίηση γιατί δοκιμάστηκαν ψυχικά από την απώλειά του συγκαταλέγεται και η πεθερά, ως συγγενής εξ αγχιστείας α’ βαθμού.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η αποζημίωση αποσκοπεί στην ηθική παρηγοριά και την ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογένειας από τον πόνο που δοκίμασαν και είναι αδιάφορο εάν συζούσαν με το θύμα ή διέμεναν χωριστά.