Η πρωτιά που χαρίζουν οι δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια ακόμα και για πρόωρες εκλογές, έχουν οδηγήσει τα στελέχη της Κουμουνδούρου να εργάζονται πυρετωδώς για να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια που θα εμφανίσει το κόμμα στης εθνικές εκλογές.
Ένα εγχείρημα ωστόσο που μόνο εύκολο δεν είναι και αποδεικνύεται σε δύσκολο γρίφο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις συνιστώσες, τις εσωκομματικές πιέσεις αλλά και την ανάγκη το κόμμα του να καλύπτει ένα ευρύ ρεύμα στους κόλπους της κοινωνίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την μια προσπαθεί να προσελκύσει όσους εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «νέο ΠΑΣΟΚ» και να κάνει ανοίγματα προς συνεργασίες με «πασοκογενείς δυνάμεις»» και από την άλλη πρέπει να ικανοποιήσει και την αριστερή πτέρυγα του κόμματος που έχει θέσει ως απαράβατο όρο, όσοι ανέβουν στην «πολιτική βάρκα» του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν στηρίξει στο παρελθόν μνημόνια.
Παρά ταύτα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή νυν, ανεξάρτητων, βουλευτών, που ναι μεν έχουν την τελευταία διετία σταθερή αντιμνημονιακή στάση και αντιπολιτεύονται σφόδρα την κυβέρνηση, αλλά παλαιότερα είχαν εμπλοκή με μνημονιακές καταστάσεις (Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Μάρκος Μπόλαρης και άλλοι).
Πληροφορίες που επικαλείται το Protothema αναφέρουν ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι η άτυπη διαπραγμάτευση στο εσωτερικό του παλιού Συνασπισμού, ήτοι στην ισορροπία που θα βρεθεί ανάμεσα στην προεδρική ομάδα και το αριστερό ρεύμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Μάλιστα εκτός των σημερινών βουλευτών που διαθέτει και επιδιώκει την επανεκλογή τους, η αριστερή πλατφόρμα θέλει στο επόμενο κοινοβούλιο στελέχη όπως οι κύριοι Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, Γιάννης Τόλιος και οι κυρίες Σόφη Παπαδόγιαννη, Δέσποινα Σπανού και άλλες.
Το υπόλοιπο περίπου ένα τρίτο των θα προκύψει από τη «συνεισφορά» των άλλων εσωκομματικών ομάδων, αλλά και τις συνεργασίες. Τη μερίδα του λέοντος από τη διαδικασία ανοίγματος των ψηφοδελτίων διεκδικεί η Σοσιαλιστική Τάση των κυρίων Αλέξη Μητρόπουλου και Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά και οι άλλες, διάσπαρτες ή και οργανωμένες εκφράσεις των πασοκογενών δυνάμεων. Όσο κι αν πολλοί από τον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν αμφίπλευρο άνοιγμα και προς τα αριστερά – με συμμετοχή για παράδειγμα των κυρίων Κώστα Λαπαβίτσα, Παναγιώτη Σωτήρη και άλλων – ο κύριος όγκος των συνεργασιών θα προέλθει από την σοσιαλδημοκρατία.
Η Σοσιαλιστική Τάση έκανε επίδειξη δύναμης την περασμένη Πέμπτη συγκεντρώνοντας σε εκδήλωση πολλά επιφανή στελέχη από τον αυτοδιοικητικό, συνδικαλιστικό και κοινωνικό χώρο, τα οποία αναζητούν διέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ και φλερτάρουν με την ιδέα της συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτιά του. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται άνθρωποι με δράση σε δήμους, όπως ο πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, οι κύριοι Παναγιώτης Κόνσουλας από το Βύρωνα, Δημήτρης Κελάφας από το Περιστέρι, ο κ. Βαγγέλης Σημαντράκος από τη Δυτική Μακεδονία, συνδικαλιστικά στελέχη όπως ο κ. Δημήτρης Βερβεσός από τους δικηγόρους, ο κ. Θέμης Μπαλασόπουλος από τους ΟΤΑ, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Οδυσσέας Ντριβαλάς, η κυρία Άννα Τσαπαρίκα της ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΙΚΑ, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, η ζωή Καρκούλια, πρώην μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και πολλοί άλλοι.
Κοντά στη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ορισμένοι πρώην του ΠΑΣΟΚ που δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές, θεωρείται ότι είναι γενικά άφθαρτοι και μακριά από τις λογικές της μνημονιακής λαίλαπας, ενώ διατηρούν και ισχυρή κοινωνική αποδοχή στις περιοχές τους. Μεταξύ αυτών είναι ο κ. θανάσης Γικόνογλου στην Ημαθία, η κυρία Μαρία Θεοχάρη στην Καρδίτσα, η κυρία Μαρία Κυριακοπούλου στην Αχαΐα, ο κ. Λάμπρος Μίχος στην β’ Αθήνας και άλλοι. Τουναντίον για την περίπτωση της κυρίας Λούκας Κατσέλη, με την οποία ο κ. Τσίπρας έχει άριστες σχέσεις, φαίνεται να υπερισχύει η άποψη ότι είναι προτιμότερο να αξιοποιηθεί σε κρίσιμη θέση μετεκλογικά, παρά να μετέχει στα ψηφοδέλτια.