Μια θεωρία που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους ανέπτυξαν Καναδοί και Βρετανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, υπάρχει η πιθανότητα η Μεγάλη Έκρηξη να δημιούργησε ένα δεύτερο σύμπαν , στο οποίο ο χρόνος κυλάει αντίθετα!
Τη θεωρία διατύπωσε ο Βρετανός Τζούλιαν Μπάρμπουρ και οι Τιμ Κοσλόφσκι, Φλάβιο Μερκάτι, που εργάζονται στο πανεπιστήμιο του New Brunswick και στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Perimeter στον Καναδά. Με αυτή, οι τρεις επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση σε έναν από τους μεγαλύτερους γρίφους της λειτουργίας του σύμπαντος στο οποίο ζούμε: Γιατί όλα τα «αυθόρμητα» φυσικά φαινόμενα εξελίσσονται πάντοτε προς μια κατεύθυνση. Π.χ. όταν καίγεται ένα ξύλο γίνεται στάχτη, αλλά δε συμβαίνει ποτέ το αντίστροφο.
Η κίνηση αυτή του χρόνου «από το παρόν στο μέλλον» περιγράφεται ήδη από τον 19ο αιώνα, από τη θερμοδυναμική. Έτσι, αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν κατεύθυνση του χρόνου, είναι στην ουσία η τάση που έχουν όλα τα συστήματα να μεταβούν από καταστάσεις υψηλότερης οργάνωσης σε μεγαλύτερη αταξία. Αυτό το μέτρο της αταξίας ονομάζεται εντροπία, που σύμφωνα με το δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής δε μπορεί να μειώνεται σε ένα κλειστό σύστημα, σαν το σύμπαν.
Παράλληλα, όμως, όλες οι υπόλοιπες εξισώσεις που περιγράφουν το σύμπαν (βαρύτητα, κβαντομηχανική, θεωρία της σχετικότητας) δεν προβλέπουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για το χρόνο. Άρα λειτουργούν εξίσου καλά, είτε ο χρόνος κυλά προς τα εμπρός είτε αντίστροφα!
Όπως ανέφερε στη βρετανική Daily Mail ο Μπάρμπουρ, «το σύμπαν μοιάζει με ένα παγάκι που θα λιώσει, όταν βρεθεί μέσα σε νερό, μεταβαίνοντας έτσι σε μια κατάσταση μικρότερης οργάνωσης».
Το περιοδικό Scientific American ανέφερε χαρακτηριστικά, πως η έρευνα των τριών φυσικών έδειξε πως «από το ίδιο παρελθόν, πιθανόν να προέκυψαν δύο διαφορετικά μέλλοντα»!