ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Σφραγίδα» Πόλας Ρούπα και Χριστόδουλου Ξηρού βλέπει η Αντιτρομοκρατική στην ισραηλινή πρεσβεία

israilini_presbeia_epithesi

Άρωμα Επαναστατικού Αγώνα έχει η σημερινή επίθεση με καλάσνικοφ στην ισραηλινή πρεσβεία, σύμφωνα με τη θεωρία που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Και με δεδομένο ότι ο επιχειρησιακός αρχηγός, Ν. Μαζιώτη, βρίσκεται στις φυλακές υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα το χτύπημα στην πρεσβεία του Ισραήλ να έχει τη σφραγίδα της συντρόφου του Πόλας Ρούπα  και των στενών συνεργατών του που διαφεύγουν  τη σύλληψη.

Τα ίχνη του Επαναστατικού Αγώνα

Ποια είναι τα στοιχεία που συντείνουν προς αυτή τη θεωρία; O στόχος είναι απόλυτα συμβολικός, κατά τη συνηθισμένη πρακτική του Επανασταστικού αγώνα στις επιθέσεις του. Ανάλογος της Αμερικάνικης Πρεσβείας όπου ο Ν. Μαζιώτης κατέγραψε με το RPG ένα από τα πιο εντυπωσιακά χτυπήματα της νεοτρομοκρατίας.

Συμβολικός ως στόχος ήταν και το κτήριο της ΝΔ στη Συγγρού αν και δεν υπήρξε ευθεία ανάληψη από την οργάνωση. Οι αστυνομικοί θεωρούν δεδομένο ότι το χτύπημα έχει την υπογραφή της ίδιας ομάδας έστω και με παραλλαγμένη σύνθεση.

Μετά το χτύπημα κατά του κτηρίου της ΝΔ οι αστυνομικοί βλέπουν παρόμοιο επιχειρησιακό σχέδιο και εναντίον της Πρεσβείας του Ισραήλ.

Οι μηχανές και το αυτοκίνητο είναι μια ακόμα παραάμετρος που έχει στρέψει τη σκέψη των αξιωματικών στον Επαναστατικό Αγώνα. Στη περίπτωση του χτυπήματος στη Συγγρού οι τρομοκράτες που χτύπησαν χρησιμοποίησαν αυτοκίνητο για να φτάσουν, με τη μηχανή να έχει υποστηρικτικό ρόλο, ενώ κατά τη διαφυγή έκρυψαν το RPG στο αυτοκίνητο για να μην δίνει στόχο στη μηχανή.

Κάπως έτσι και τα ξημερώματα σήμερα. Φαίνεται ότι στην επιχείρηση έλαβαν μέρος δυο μηχανές και ένα αυτοκίνητο το οποίο πιθανότατα έπαιξε ρόλο “αποθήκης” οπλισμού. Για να μην δώσουν στόχο κρατώντας βαρέα όπλα οι δράστες μάλλον χρησιμοποίησαν μετά την επίθεση το αυτοκίνητο ως μέσω διαφυγής του οπλισμού τους… Η τακτική θυμίζει το χτύπημα κατά της ΝΔ και το χτύπημα κατά της ΝΔ αποδίδεται σε Μαζιώτη και Ρούπα… Μένει τώρα η θεωρία αυτή να επιβεβαιωθεί από τα ευρήματα και πιθανόν από την ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση.

Παρόμοια επίθεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από έναν χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2013, η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που σχετίζεται με τον Επαναστατικό Αγώνα είχε χτυπήσει με Καλάσνικοφ την κατοικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι σε ένα χτύπημα που θυμίζει πολύ το σημερινό.

Εκείνο το ξημέρωμα, πάλι Δεκέμβρη και ξανά γύρω στις 3.30 τέσσερις άγνωστοι άδειασαν τους γεμιστήρες των Καλάσνικοφ που είχαν μαζί τους.

Από το σημείο είχαν περισυλλέγει 60 κάλυκες, που αντιστοιχούν σε δύο γεμιστήρες. Οι 15 είχαν βρεθεί σφηνωμένοι στη σιδερένια περίφραξη, 35 στους τοίχους του σπιτιού, δύο στο υπνοδωμάτιο της κόρης του πρέσβη, η οποία κοιμόταν εκείνη την ώρα και ένας κάλυκας σε σαλόνι παρακείμενης πολυκατοικίας.

Η ΕΛ.ΑΣ φοβόταν ότι θα υπάρξει χτύπημα και κλιμάκωση των ενεργειών μετά τις πορείες για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τη βόμβα στην τράπεζα στο Χαλάνδρι, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η υπόθεση Ρωμανού μπορεί να δημιούργησε ένα νέο κύμα ανταρτών πόλεων. Ήταν ήδη σε συναγερμό, ωστόσο, δεν περίμενε κάποια επίθεση όπως αυτήν την πρεσβεία. Ίσως να σχετίζεται με τη δολοφονία Παλαιστίνιου υπουργού πριν από λίγα 24ωρα η οποία έχει βάλει «φωτιά» στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση μοιάζει να είναι κλιμάκωση του αντάρτικου πόλης καθώς λίγα 24ωρα πριν είχε εξουδετερωθεί η βόμβα στο Χαλάνδρι για την οποία οι αρχές έκαναν λόγο ότι η συνδεσμολογία της μοιάζει με αυτές που έβαζε ο «Επαναστατικός Αγώνας». Φοβούνται δηλαδή ότι έχει υπάρξει μια επαναδραστηριοποίηση ασύλληπτων μελών της εγχώριας τρομοκρατίας όπως ο Χρ. Ξηρός και η Πόλα Ρούπα και νέων μελών που βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο. Εκτιμούν επίσης ότι η υπόθεση Ρωμανού έβαλε ξανά «φωτιά» ενώ και οι πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση μια νέας γενιάς τρομοκρατικών χτυπημάτων.