«Επειδή βλέπω πολλούς αναστατωμένους, να σας διαβεβαιώσω, μην ανησυχείτε, τα μνημόνια και η τρόικα τέλος. Το ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα μας θα το εφαρμόσουμε πλήρως, απολύτως και κατά γράμμα», είπε στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή.
Και πρόσθεσε: «Ας μην ελπίζουν κάποιοι κυρίαρχοι κύκλοι ευρωζώνης ότι Μέρκελ και Σόιμπλε θα μας εκβιάσουν και θα μας οδηγήσουν σε άτακτη αναδίπλωση. Το πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας να το περιφέρουμε στα ευρωπαϊκά όργανα. Το πρόγραμμα μας δεν τεμαχίζεται, δεν χωρίζεται. Αν κάποιοι στέλνουν τελεσίγραφα, οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα επιλέξουν λάθος χώρα, λάθος λαό και λάθος κυβέρνηση. Η κυβέρνηση μας δεν εκβιάζεται γιατί δεν εκβιάζεται ο λαός».
Σχετικά με τον τομέα της ευθύνης του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς άσκησαν καταστροφική πολιτική.
«Η ΔΕΗ αν δεν αλλάξει γρήγορα πορεία απειλείται από οικονομική ασφυξία. Η περίφημη απελευθέρωση στην ενέργεια μπορεί να ευνόησε τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, εκτίναξε όμως τις τιμές και αποδυνάμωσε την οικονομία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ ξεπέρασαν το 1,7 δις ευρώ».
Επανέλαβε εξάλλου την εξαγγελία του ότι σταματά η ιδιωτικοποίηση και ο «τεμαχισμός της ΔΕΗ», όπως είπε, όπως και του ΑΔΜΗΕ. «Ο όμιλος της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει τη νέα βιομηχανική αναζωογόνηση για χώρα», είπε ο κ. Λαφαζάνης και «Γι αυτό χρειάζεται μία σχεδιασμένη ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς, πρόσληψη προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα» ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300 χιλιάδες οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Εξήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της ΡΑΕ και για ανασυγκρότηση της ΔΕΠΑ «χωρίς μεσάζοντες για να πάει το φυσικό αέριο σε όλη τη χώρα ενώ κάθε ιδέα ιδιωτικοποίησης εγκαταλείπεται» ανέφερε.
Προανήγγειλε δε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει σημαντική μείωση στις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου οι οποίες -όπως είπε- «είναι από τις ακριβότερες ίσως στην Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΣΦΑ, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει περαιτέρω για την ιδιωτικοποιήσή της η «μετά την απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού που εκκρεμεί προς εξέταση η συγκεκριμένη εξαγορά».
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προανήγγειλε επίσης την επανεξέταση της μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας στον όμιλο Πειραιώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Eurobank, σημειώνοντας ότι «Σε κάθε περίπτωση δεν ξεχνάμε τις σκανδαλώδεις μεταβιβάσεις» και πρόσθεσε «θα εξετασθούν και σε κάθε περίπτωση ο αγροτικός κόσμος και η παραγωγή θα πρέπει να έχει τη δική του τράπεζα». Χαρακτήρισε δε, «σκανδαλώδη» την εξαγορά του Ελληνικού «ακραία αντιπεριβαλλοντικά» τα σχέδια για την περιοχή και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα τα επανεξετάσει.
Εξέφρασε τέλος, την αντίθεση της κυβέρνησης και με την επένδυση του χρυσού στις Σκουριές, και δήλωσε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε τις θέσεις μας, στηρίζοντας όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία».
Η κυβέρνηση θα στηρίξει άμεσα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να επιβιώσει και μαζί της όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί, υπογράμμισε ο ίδιος.