ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξέσπασμα Παπαδημούλη στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου: «Είστε δεξιότερος της κ. Μέρκελ, ακραίος και διχαστικός»

Σκληρή αντιπαράθεση υπήρξε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή συζήτηση για την προετοιμασία για την άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Μάνφρεντ Βέμπερ και πρόεδρος του ΕΛΚ αφιέρωσε όλο σχεδόν το χρόνο της ομιλίας του σε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού και της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Στον πρόεδρο του ΕΛΚ, απάντησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Είστε δεξιότερος της κ. Μέρκελ, ακραίος και διχαστικός. Και ευτυχώς δεν σας ακολουθεί κανείς, η Κομισιόν, το Συμβούλιο ή άλλος Πρόεδρος Πολιτικής Ομάδας. Εμείς, στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής διεκδικούμε λύση και όχι ρήξη».

Αυτός είναι ο διάλογος μεταξύ των δύο πολιτικών: 

Γιοχάνες Βέμπερ: «(…) Στην Ελλάδα, οι κομμουνιστές θεωρούν ότι μπορούν να συνεργαστούν με ένα ακραίο δεξιό κόμμα που είναι ανοιχτά κατά των Εβραίων, που υποθάλπτει αντισημιτικά αισθήματα, διότι οι κομμουνιστές θεωρούν ότι ότι η συμφωνία με αυτούς τους ανθρώπους είναι αποδεκτή απλά και μόνο για να έρθουν στην εξουσία οι κομμουνιστές. Αυτό είναι απαράδεκτο. Και κάτι άλλο:
Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο κύριος Σαμαράς με τη Νέα του Δημοκρατία, παρέμειναν σταθεροί στην Ελλάδα, διότι κατ’ ουσίαν, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το ίδιο όπως και στις τελευταίες εκλογές: 65% των Ελλήνων δεν ψήφισαν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν λοιπόν δεν υπήρχε αυτός ο εκλογικό νόμος που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, θα είχαμε ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα. Αυτά είναι απλω΄ς αριθμοί που αναφέρω… Και θέλω να σας επισημάνω ότι στην Ελλάδα, πριν από τις εκλογές, οι εξαγωγές ανέρχονταν στο 8%, 2,6% αυξήθηκε η απασχόληση, αυξήθηκε η ιδιωτική κατανάλωση, είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ο Αντώνης Σαμαράς άφησε μια χώρα, η οποία μετά τις δυσκολίες και μετά όλες αυτές τις θυσίες του Ελληνικού λαού, ήταν σε πορεία ανάπτυξης. τώρα ο Τσίπρας καταστρέφει αυτή την εμπιστοσύνη που οικοδόμησε ο Σαμαράς, μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς πιστεύουμε ότι ο δρόμος του ΕΛΚ είναι ο σωστός δρόμος. Διότι αυτή τη στιγμή η Ιρλανδία είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, η Γαλλία και η Ιταλία, δυστυχώς, είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ΕΕ. Ο μόνος δρόμος επαναλαμβάνω προς την ανάπτυξη, είναι… (σημ.: αποδοκιμασίες / διακοπή / παρέμβαση του Προεδρείου)
Οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική πειθαρχία είναι η σωστή πολιτική για να βγει το κράτος από την κρίση. Και έχω μια προσδοκία από τον κύριο Τσίπρα. Όταν εμφανίστηκε, όλη η Ευρώπη περίμενε από εκείνον να δεχτεί το πρόγραμμα που είχε δεχτεί και η Ιρλανδία. Όταν εμφανίστηκε ο Κοέλιο στην Πορτογαλία, όλη η ΕΕ ζήτησε το πρόγραμμα στο οποίο ήταν η Πορτογαλία να γίνει αποδεκτό και απαό εκείνον. Το δικό μας απλό αίτημα είναι ο Τσίπρας να αποδεχτεί ότι οι συμφωνίες ισχύουν. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο».

Δημ. Παπαδημούλης: «Κύριε Βέμπερ, κατανοώ την θλίψη σας γιατί ο φίλος σας, ο κύριος Σαμαράς έχασε στις ελληνικές εκλογές. Κατανοώ την απογοήτευσή σας γιατί ηττήθηκε μια πολιτική ακραίας μονομερούς λιτότητας, που ταλαιπωρεί όχι μόνο την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Eκπροσωπείτε ένα κόμμα, το CSU, το οποίο είναι δεξιότερο της κυρίας Μέρκελ. Αλλά σας παρακαλώ, σταματήστε αυτόν τον ακραίο εμπρηστικό, διχαστικό λόγο, στον οποίο δεν σας ακολούθησε ευτυχώς η Κομισιόν και ο κύριος Τίμερμαν ο οποίος μίλησε πολύ προσεκτικά για την Ελλάδα και για τους Έλληνες, ούτε το Συμβούλιο και η Λεττονή Υπουργός, ούτε και κανείς άλλος από τους προέδρους των Πολιτικών Ομάδων. Φοβάμαι ότι εσείς είστε πολύ περισσότερο ακραίος και διχαστικός, απ’ όσο κατηγορείτε την Ελληνική Κυβέρνηση. Και να σας παρηγορήσω: όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει την υποστήριξη του 75 και του 80% των Ελλήνων. Και διεκδικούμε λύση και όχι ρήξη. Ανάπτυξη στη θέση της λιτότητας. Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, τον δημόσιο τομέα, το φορολογικό σύστημα. καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Για να γίνει η Ελλάδα ένα ισότιμο, αξιοσέβαστο μέλος της Ευρωζώνης. Διεκδικούμε μια ρύθμιση για το χρέος, όπως σημείωσε και ο κύριος Πιττέλλα και ο κύριος Λάμπερτς, χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε με ένα ευρώ παραπάνω τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Στο Eurogroup που έρχεται και στη Σύνοδο Κορυφής, χρειαζόμαστε εποικοδομητικές συμβολές για μια λύση κοινής αποδοχής και απομόνωση των κραυγών που θέλουν διχασμό και διαίρεση, για να διαιωνίσουν την μονομερή λιτότητα. Ευχαριστώ».
 

πηγή: protothema