ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέλη του ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν αναδεικνύεται σε λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία του οργανισμού- Επιφυλάξεις εκφράζει και η Κριστίν Λαγκάρντ

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναλύθηκε το περιεχόμενο της συμφωνίας για τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος και παρουσιάσθηκε το αποτέλεσμα των επαφών της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Κατά πληροφορίες στην συνεδρίαση η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση και εξέφρασε τις ίδιες επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει και στην επιστολή που είχε στείλει στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σημειώνεται πως στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μετείχε και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στην Αθήνα για ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι Financial Times φιλοξενούν σήμερα δηλώσεις του εκπρόσωπου της Βραζιλίας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα προς το παρόν δεν αναδεικνύεται σε λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία του ΔΝΤ. «Παρακάμφθηκαν κανόνες ώστε το αποτέλεσμα να ταιριάζει στις ανάγκες της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η αξιοπιστία του θεσμού», ανέφερε ο Μπατίστα.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται παράπονα από κάποιες από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, για το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, το ΔΝΤ έχει επιδείξει ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα.Το ΔΝΤ επικρίνεται κυρίως επειδή ανέλαβε επικουρικό ρόλο στην ελληνική διάσωση της ΕΕ το 2010, ενώ δάνεισε υπερβολικά πολλά χρήματα στη χώρα, χωρίς να διασφαλίσει πως το χρέος της είναι βιώσιμο.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ακόμη πως η Ελλάδα παραμένει ειδική περίπτωση, κυρίως επειδή το ΔΝΤ είναι ακόμη εκτεθειμένο σε αυτή. Όπως τονίζεται, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ρευστότητα και καλείται να βρει μέσα στους επόμενους 10 μήνες 3,9 δισ. ευρώ για να πληρώσει δάνεια του ΔΝΤ.