Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο από το υπουργείο Παιδείας, που απαντά στα σχετικά δημοσιεύματα, αναφέρεται πως «ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, δηλώνει ότι ουδέποτε έκανε οποιαδήποτε δήλωση για κατάργηση του ΑΣΕΠ και για την όλη διαδικασία επιλογής για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο: «Θεωρούμε αδιανόητο οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν ήδη πτυχίο να καλούνται να δώσουν εξετάσεις από την Αρχή. Αντ' αυτού, θα υπάρχει ένα σύνολο προϋποθέσεων που θα ορίζουν τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το πολυνομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση των εξετάσεων για τον διορισμό εκπαιδευτικών αναμένεται να κατατεθεί εντός Απριλίου στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας.
Οι διορισμοί θα γίνονται βάσει κριτηρίων, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους περίπου 500 επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού που έγινε το 2008 και στη συνέχεια θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των αναπληρωτών των τριών τελευταίων ετών.
Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά την κατάργηση των εξετάσεων, το ΑΣΕΠ θα έχει ρόλο στη διαδικασία των μόνιμων προσλήψεων.
Τα κριτήρια που θα προβλέπονται θα αφορούν προϋπηρεσία, προσόντα και κοινωνικά κριτήρια.