ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο του αυστηρού μηνύματος Τσίπρα προς τον Στουρνάρα. Ποια «διαρροή» χρεώνει το Μαξίμου στον διοικητή της ΤτΕ

O πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Γιάννη Στουρνάρα που βρίσκεται στη Λευκωσία για την σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από αυτή την συνεδρίαση η κυβέρνηση προσδοκά εναγωνίως ένα θετικό μήνυμα Ντράγκι για την άρση της χρηματοδοτικής ασφυξίας – είτε, το ελάχιστο, μια αύξηση του ορίου του ELA, είτε ένα βήμα προς την αύξηση του πλαφόν στις πωλήσεις εντόκων.

Κι εάν σ’ αυτή τη συγκυρία υπάρχει κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Στουρνάρα είναι η δημοσιοποίησή της από το Μέγαρο Μαξίμου. Μια δημοσιοποίηση, μάλιστα, που συνοδεύθηκε από την επισήμανση πως ««ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα «εργαλεία», της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».

Εν ολίγοις, ο πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει, δημοσίως, τη βεβαιότητά του πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα… κάνει τη δουλειά του. Κι όταν συμβαίνει αυτό, είναι προφανές ότι υπάρχει θέμα ανάμεσα στους δύο κομβικούς θεσμικούς κρίκους που διαχειρίζονται την εθνική κρίση.

Η "προβληματική σχέση Τσίπρα – Στουρνάρα

Σε αρκετές φάσεις των διαπραγματεύσεων – θρίλερ στην Ευρώπη κυβερνητικοί κύκλοι έβλεπαν με επιφυλάξεις της στάση Στουρνάρα. Θέτοντάς το κομψά, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του TVXS.GR, κυβερνητικό στέλεχος αναρωτιόταν χαρακτηριστικά «εάν ο κ. Στουρνάρας μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις στις Φραγκφούρτη με τον ίδιο ζήλο με τον οποίο μεταφέρει τις θέσεις του κ. Ντράγκι στην Αθήνα».

Νομικά και θεσμικά, βεβαίως, ο Γιάννης Στουρνάρας υπάγεται και «απολογείται» – όπως και όλοι οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης – αποκλειστικά και μόνον στον πρόεδρο της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, όλες οι κινήσεις, όλων των κεντρικών τραπεζιτών έχουν πάντοτε τη δική τους, εθνική πολιτική χροιά.

Χθες, πριν γίνει το τηλεφώνημα Τσίπρα, είχε γίνει και η δημοπρασία για την αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων. Το αποτέλεσμά της προβλημάτισε το Μαξίμου για δύο λόγους. Ο ένας ήταν αμιγώς οικονομικός: Αντλήθηκαν 1,138 δις ευρώ με ιδιαίτερα «τσουχτερό» επιτόκιο κοντά στο 3%, που ήταν και το υψηλότερο του τελευταίου χρόνου. Ο δεύτερος ήταν πολιτικός και επικοινωνιακός: Μόλις έκλεισε η δημοπρασία διέρρευσε ότι περίπου τα 800 εκατομμύρια ευρώ καλύφθηκαν από τα αποθεματικά των ταμειακών διαθεσίμων της Τράπεζας της Ελλάδας – μια διαρροή, που… ημιδιεύψευσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ουδείς στην κυβέρνηση δηλώνει ότι γνωρίζει την προέλευση της διαρροής. Ορισμένοι, όμως, επιμένουν να συνδέουν αρκετά «δραματικά» πρωτοσέλιδα και δημοσιεύματα σε συγκεκριμένα media το τελευταίο διάστημα με τα… headquarters της Τράπεζας της Ελλάδας. Και όλοι δυσκολεύονται να ξεχάσουν την ευθεία πολιτική παρέμβαση που είχε κάνει προεκλογικά ο Γιάννης Στουρνάρας, όταν έκρουε κώδωνα κινδύνου δηλώνοντας πως «η ρευστότητα μειώνεται με ταχύ ρυθμό και ο κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης της οικονομίας είναι μεγάλος»…