«Όσοι θέλουν να με αμφισβητήσουν ας το κάνουν τώρα. Αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για τη χώρα και την παράταξη ας κινηθεί, σύμφωνα με τις καταστατικές διαδικασίες. Να το λήξουμε σήμερα το θέμα», είπε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση, αλλά και δεν θα εγκαταλείψω τη μάχη σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα».
Μάλιστα σε μια προσπάθεια να ακυρώσει προκαταβολικά το όποιο αίτημα για έκτακτο Συνέδριο να τεθεί στη συνεδρίαση, ο Κ. Σαμαράς προανήγγειλε Εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος, ώστε να γίνει ευρύτατος διάλογος στη βάση για τη φυσιογνωμία της παράταξης.
Μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά αποχώρησαν αμέσως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Το γάντι σήκωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου με όλα τα θέματα ανοιχτά, δηλαδή και αυτό της ηγεσίας. Μάλιστα απευθυνόμενη στον Αντώνη Σαμαρά, του είπε: Μέχρι τώρα όποιος Πρόεδρος έχανε εκλογές, υπέβαλε την παραίτησή του.
«Ολοι οι αρχηγοί μετά από ήττες παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά ήξεραν μια απλή αλήθεια: Ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου, υπονομεύει την προοπτική της επόμενης ημέρας» τόνισε η κ. Μπακογιάννη.
Η ίδια τόνισε πως η Ελλάδα καλώς ή κακώς άλλαξε σελίδα και η ΝΔ οφείλει να αφήσει «πίσω τις νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν εδώ, να διαμορφώσουμε σύγχρονο ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα».
Μέσω του έκτακτου συνεδρίου τόνισε πως θα πρέπει να « αποκατασταθεί η εσωκομματική δημοκρατία. Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα κράτησε τις πόρτες κλειστές, λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας», πρόσθεσε.
Ο Μάκης Βορίδης απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στις περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές σε περιβάλλον ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς. Πρόσθεσε ότι απαιτείται αντιπολίτευση με αυτοπεποίθηση και διαφώνησε με την υπερψήφιση της παράτασης της δανειακής συμφωνίας αν έρθει στη Βουλή. Τάχθηκε, επίσης, κατά της διοργάνωσης έκτακτου συνεδρίου και αντιπρότεινε διάλογο στη βάση, στις νομαρχιακές οργανώσεις.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης, αντίθετα, τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης έκτακτου συνεδρίου και πρόσθεσε ότι όποιος βουλευτής θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η ηγεσία να το πει σήμερα και να εξηγήσει γιατί κάποιος άλλος θα είναι καλύτερος από τον σημερινό αρχηγό. Ζήτησε να σταματήσουν οι ομαδοποιήσεις και να γίνουν ανοιχτές διήμερες περιφερειακές διασκέψεις και οργανωμένος διάλογος. Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της εξεταστικής επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Έχουμε χάσει τους μίσους μας ψηφοφόρους. Δεν κινηθήκαμε όλοι στην κυβέρνηση με την ίδια ταχύτητα. Έχουμε πάρει διαζύγιο από τον κρατισμό; Ίσως ένα έκτακτο συνέδριο αλλά χωρίς εσωστρέφεια είναι χρήσιμο. Ίσως κληθούμε να παίξουμε τον ρόλο που μας ταιριάζει πολύ σύντομα».
Ο 'Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ήταν πολύ καλό το αποτέλεσμα του Ιανουαρίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Πάσχα θα πέσει. Σημείωσε ότι στην ψυχραιμότερη ανάλυση η κοινωνία πάει δεξιά και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και το ποτάμι πήγαν δεξιότερα, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κομβικό λάθος ήταν, σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη, η θέσπιση του ΕΝΦΙΑ όπως θεσπίστηκε. «Να ψηφίσουμε την παράταση της δανειακής σύμβασης» υποστήριξε. Επίσης, αναφέρθηκε στα θέματα Υγείας λέγοντας ότι «αν είχαμε πει εμείς αυτά που είπε ο Π. Κουρουμπλής θα χαμε πάει σπίτι μας».
Ο Βασίλης Κικίλιας τάχθηκε κατά των ομαδοποιήσεων και πρόσθεσε: «Οι προσωπικές ατζέντες δεν ωφελούν το κόμμα. Τραυματίσαμε τη ραχοκοκαλιά μας. Χρειάζεται περισσότερη αξιοκρατία στο κόμμα. Αρχηγό έχουμε τώρα, πολεμάμε για την Ελλάδα».
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι οι κ.κ. Γιούνκερ και Ντολ είπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ότι ο Αντ. Σαμαράς ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός που υπήρξε. «Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η παράταξη τους χρωστά. Δεν έχουμε πρόβλημα ιδεολογίας» ανέφερε ακόμη.
Η Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας εμμέσως στην κ. Μπακογιάννη, είπε ότι δεν παραιτήθηκαν όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί μετά από ήττα, «ούτε ο Μητσοτάκης το 1985 ούτε ο Καραμανλής το 2000».
Υπέρ του Συνεδρίου αντί εθνικής συνδιάσκεψης και ο Δένδιας
Εκ του ρόλου σας είναι απαραίτητο να αναλάβετε πρωτοβουλία σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου αφού μετά την ήττα ουδέν υποκατάστατο υπάρχει» τόνισε ο Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά. Και σημείωσε πως μόνο το Συνέδριο ως το ανώτατο όργανο είναι το μόνο που την κρίσιμη ώρα έχει το εύρος και την καταστατική νομιμοποίηση που απαιτείται για να πάρει αποφάσεις που αφορούν την επιβίωση της παράταξης. Τα περί εθνικής συνδιάσκεψης δεν έχουν έννοια τόνισε.
Και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε όχι «σε μια επικοινωνιακού τύπου εθνική συνδιάσκεψη που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις» και ζήτησε έκτακτο συνέδριο ανοιχτό για όλα τα θέματα.
«Ο Σαμαράς υπηρέτησε και υπηρετεί την Ελλάδα. Με αυταπάρνηση. Το αναγνωρίζουν οι εταίροι μας, στην Ευρώπη. Θα ήθελα να μην δικαιωθεί ο Σαμαράς, για όσα έχει πει. Αλλά χρειάστηκαν μόλις 40 μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα αναμετριέται πάλι με το χάος. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αρχηγό έχουμε. Τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα.» είπε χαρακτηριστικά.
Ποιους είπε νεκροθάφτες ο Γιακουμάτος
Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος ξεσπάθωσε κατά του Νίκου Δένδια και των άλλων δελφίνων που όπως είπε μοστράρουν στα διάφορα έντυπα ως αρχηγοί της δεκάρας.
«Υπατος, ύπατοι, ύπατα. Μπράβο ρε Νίκο.Ποιοι φωνάζουν; Μεγαλοσχήμονες και όσοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς νεκροθάφτες και παραπληροφορητές που τροφοδοτούσαν διάφορα περί δήθεν λαϊκιστών;» διερωτήθηκε ο βουλευτής και συνέχισε « όποιος θέλει για αρχηγός εδώ είμαστε»