Κατ' αρχάς έφτιαξε μια λίστα ανθρώπων με δείκτη νοημοσύνης πάνω από 200, απλά και μόνο για να ικανοποιήσει την περιέργειά του. Οτιδήποτε πάνω από 130 θεωρείται εξαιρετικά υψηλό, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετρήσεις όπως τα τεστ IQ είναι τεχνικές αμφιλεγόμενες και ανακριβείς.
Σε δεύτερη φάση, ο Thims κατέταξε όσους είχαν μια ισχυρή ικανότητα ή μια αυξημένη κλίση που σε συνδυασμό με το IQ τους, τούς χάριζε επαξίως τον τίτλο της ιδιοφυΐας.
Επειδή δεν ήθελε να αποκλείσει ιδιοφυΐες που έζησαν πριν την εφεύρεση των τεστ IQ, χρησιμοποίησε τη μεθοδολογία Cox που μετρά το IQ με βάση το πόσα κατάφεραν αυτοί οι άνθρωποι για κάθε δεκαετία της ζωής του.
Στη συνέχεια, ο Thims προσάρμοσε τα αποτελέσματα IQ που θεωρούσε ανακριβή, μελετώντας τα όσα είχαν καταφέρει αυτοί οι άνθρωποι, ώστε να βρει τυχόν λάθη στις μετρήσεις.
Στην ουσία δηλαδή, ο Thims συνυπολόγισε τα IQ με τα επιτεύγματα των ανθρώπων αυτών.
Αν και τα συμπεράσματα είναι πολύ υποκειμενικά και κάποιες φορές φαίνονται τυχαία, παραθέτουμε τους 10 εξυπνότερους ανθρώπους στην ιστορία, σύμφωνα με τα ευρήματα του Thims. Μεταξύ των πρώτων 30 και μια Ελληνίδα που καταλαμβάνει την 22η θέση.
10. Thomas Young
Βρετανός φυσικός και γιατρός με μεγάλη συνεισφορά στους τομείς της όρασης, του φωτισμού, της φυσιολογίας και της γλώσσας. "Πατέρας" πολλών σημαντικών ανακαλύψεων στην οπτική και την ανατομία. Το IQ του υπολογίζεται σε 185-200. Ήταν επίσης αιγυπτιολόγος και βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση του μυστηρίου της Πέτρας Ροζέτα (μιας πέτρας στην οποία ήταν χαραγμένες οδηγίες σε διάφορες αρχαίες γλώσσες. Η αποκρυπρογράφησή της βοήθησε στην κατανόηση των ιερογλυφικών).
Εξηήγησε τον αστιγματισμό, ενώ ήταν και ο πρώτος που μπόρεσε να κάνει υποθέσεις για το πώς το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τα χρώματα.
9. William Sidis
Αμερικανός με IQ που κυμαίνεται από 200 έως 300, ανάλογα με τη μέτρηση που γίνεται κάθε φορά. Στα 2 του χρόνια διάβαζε τους New York Times και δακτυλογραφούσε στα αγγλικά και τα γαλλικά. Στα 9 του έγινε δεκτός στο Χάρβαρντ, αλλά δεν του επιτράπηκε να παρακολουθεί μαθήματα λόγω της "συναισθηματικής του ανωριμότητας". Αντ' αυτού παρακολουθούσε στο Tufts μέχρι που το Χάρβαρντ τελικά τον δέχτηκε στα 11. Τα "λαγωνικά" της δημοσιογραφίας τον κυνηγούσαν παντού κι έτσι, εκείνος έγινε ερημίτης, περιπλανώμενος από πόλη σε πόλη και με ψεύτικα ονόματα. Πέθανε στα 46 του από οεγκεφαλικό.
8. Gottfried Leibniz
Γερμανός φιλόσοφος εφηύρε τον διαφορικό και και ολοκληρωτικό λογισμό. Το IQ του υπολογίζεται από 182 έως 205. Το 1676 προχώρησε σε νια νέα διατύπωση των νόμων της κίνησης, που είναι γνωστή ως δυναμική, αντικαθιστώντας την κινητική για τη διατήρηση της κίνησης.
7. Nicolaus Copernicus
Ο γνωστός Κοπέρνικος ήταν Πολωνός μαθηματικός και αστρονόμος που ανακάλυψε ότι ο ήλιος είναι το κέντρο του σύμπαντος και ότι όλοι οι πλανήτες κινούνται γύρω από αυτόν. Το IQ του υπολογίστηκε μεταξύ 162 και 200. Το βιβλίο του "De Revolutionibus Orbium Coelestium," απαγορεύτηκε από την εκκλησία μετά τον θάνατό του το 1543 και παρέμεινε στη λίστα των απαγορευμένων για 3 αιώνες.
6. Rudolf Clausius
Γερμανός φυσικός και μαθηματικός που έγινε γνωστός για τη διαμόρφωση του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής. Το εκτιμώμενο IQ του είναι 190-205. Επινόησε τον όροι "εντροπία" και ανέπτυξε την κινητική θεωρία θεωρία των αερίων.
5. James Maxwell
Σκωτσέζος μαθηματικός και φυσικός που δημιούργησε την κλασική θεωρία της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Το IQ του από 190-205.
4. Isaac Newton
Ο Νέυτωνας είναι και θα είναι διάσημος στους αιώνες για τον νόμο της βαρύτητας. Βρετανός φυσικομαθηματικός έκανε την επιστημονικής τπυ επανάσταση τον 17ο αιώνα. Το IQ του υπολογίζεται από 190-200.
3. Leonardo da Vinci
Ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, μουσικός, μαθηματικός, μηχανικός, εφευρέτης, ανατόμος, γεωλόγος, χαρτογράφος, βοτανολόγος, συγγραφέας… η λίστα με τα ταλέντα του ατέλειωτη. Ίσως ο πιο πολυτάλαντη προσωπικότητα που έζησε ποτέ στη γη, με IQ από 180-220.
Εκτός από τους εκπληκτικούς του πίνακες, έφτιαξε και εντυπωσιακές εφευρέσεις όπως την ιπτάμενη μηχανή του που κινείτο με ηλιακή ενέργεια.
2. Albert Einstein
Γερμανός θεωρητικός φυσικός και φιλόσοφος με IQ 205-225. "Πατέρας" της πιο περίφημης εξίσωσης στον κόσμο, ήτοι E = mc2
Επίσης, του ανήκει η πατρότητα της θεωρίας της σχετικότητας.
1. Johann Goethe
Στην κορυφή, ο Γερμανός πολυμαθής Goethe που καθιέρωσε την επιστήμη της ανθρώπινης χημείας και ανέπτυξε μια από τις μεταγενέστερες θεωρίες της εξέλιξης. Το IQ του εκτιμάται από 210 – 225. Θεωρείται επίσης μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της δυτικής λογοτεχνίας με το έργο του Φάουστ (1808) να μελετάται και σήμερα, ενώ αποτελεί και ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα έργα παγκοσμίως.
Στην 22η θέση συναντάμε και μια Ελληνίδα, την Υπατία της Αλεξάνδρειας, φιλόσοφο μπου έζησε τον 4ο αιώνα.
Ήταν η πρώτη γυναίκα μαθηματικός και αστρονόμος της εποχής της. Το IQ της εκτιμάται από 170 -210. Η Υπατία είχε αποτελέσει πολλές φορές στόχο κριτικής για τις παγανιστικές της αξίες και πιστεύω, καθώς και για το ότι δίδασκε τη φιλοσοφία του Νεο-πλατωνισμού που καμιά σχέση δεν είχε με τον "politically correct" Χριστιανισμό. Δολοφονήθηκε από Χριστιανούς ζηλωτές το 415 στους δρόμους της Αλεξάνδρεια.