Μπορεί να έχει ένας αγρότης 6,3 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και στην Εφορία να δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο; Η απάντηση με βάση τη λογική είναι αρνητική.
Μέχρι πρότινος όμως για να «δέσουν» μια τέτοια καραμπινάτη υπόθεση φοροδιαφυγής, οι ελεγκτές χρειάζονταν μήνες.
Από τις αρχές του περασμένου έτους, όταν ενεργοποιήθηκε το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (το ηλεκτρονικό μάτι που επιτρέπει πρόσβαση σε κάθε κατάθεση μέσα σε 24 ώρες), και πολύ περισσότερο από τον Νοέμβριο του 2014, όταν παραδόθηκαν στο ΣΔΟΕ και στους οικονομικούς εισαγγελείς 65 CD με κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο εμφανίζεται με καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ στις ελληνικές τράπεζες την περίοδο 2000-2012, οι ελεγκτικοί γρίφοι άρχισαν να λύνονται πιο εύκολα.
Την ομάδα των οικονομικών εισαγγελέων μάλιστα συντρέχουν εξειδικευμένοι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και από τις αρχές του έτους δεσμεύονται άμεσα με τα πρώτα ουσιαστικά ευρήματα, τα περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων για τους οποίους έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου από τον εισαγγελέα.
Κάπως έτσι, μέσα από ένα πλέγμα αλλαγών το τελευταίο έτος, χθες ανακοινώθηκαν εντυπωσιακά ευρήματα φοροδιαφυγής από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ έπειτα από διασταυρώσεις στοιχείων καταθέσεων με τα εισοδήματα όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις.